Голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний узяв участь у “круглому столі” Житлові проблеми ВПО: потреби, виклики та підходи до вирішення.

Організатори заходу – UNHCR Ukraine – Aгентство ООН у справах біженців в Україні  і ГО Право на захист.

У своєму виступі очільник Фонду зробив короткий екскурс у понад п’ятирічну історію житлових програм для внутрішньо переміщених осіб, які реалізовувалися та які зараз працюють в Україні.

Наразі, нагадаємо, на системній основі ВПО мають змогу придбати власне житло за допомогою українсько-німецької програми “Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб”.

За всіма програмами, починаючи з 2017 року (саме тоді внутрішні переселенці з’явилися у державній житловій політиці як окрема категорія), Держмолодьжитло забезпечило житлом 1768 сімей ВПО. До кінця року ця цифра зросте до двох тисяч родин – Фонд для цього активно працює.

При цьому можливості Держмолодьжитла обмежені лише фінансовим ресурсом, який Фонд отримує на житлові програми з різних джерел – державного, місцевих бюджетів та іноземних донорів.

РЕКЛАМА

Сергій Комнатний також нагадав про пілотний проєкт надання ВПО тимчасового житла. За рахунок коштів на гуманітарні потреби сім’ї переселенців у чотирьох регіонах країни отримали 60 вмебльованих квартир, оснащених всім необхідним для проживання. Цю, безумовно, корисну програму слід продовжити, вивчивши набутий досвід. 

Голова правління Фонду наголосив, що збереження і розвиток програм забезпечення житлом сімей, які зазнали внутрішнього переселення, залежить і від проактивної позиції громадських організацій.

Важлива ініціатива Держмолодьжитла: керівник Фонду запропонував неурядовим інституціям підтримати проведення потужної міжнародної донорської конференції з метою залучення коштів до реалізації житлових програм для українців, що постраждали від війни.

Адже забезпечення житлом ВПО у різних форматах – це той виклик, який стоятиме перед  Україною не один рік.

Джерело: https://www.molod-kredit.gov.ua/pres-tsentr/novyny/derzhmolodzhytlo-za-vsima-prohramamy-zabezpechylo-zhytlom-maizhe-1800-rodyn-vpo