Що загрожує українцям за борги з комуналки

Щоб виконати вимоги Міжнародного валютного фонду, українська влада може посилити покарання за накопичення боргів за комунальні послуги.

Рішення ухвалили у зв’язку з тим, що в Україні щороку погіршується ситуація із заборгованістю – вона стрімко зростає і на кожну українську родину доводиться 4 тис. грн боргу.

“Сьогодні” разом з експертом розбирались, чому в Україні така кепська ситуація із оплатою послуг ЖКГ та як тепер за це можуть покарати.

Експертка з питань у галузі ЖКГ, засновниця ГО “УПС Життя у моєму місті” та голова ГО “Кирилівський Гай” Кристина Ненно зазначає, що штрафи дійсно зростуть, але лише в частині зміни інфляційної складової.

“У нас звикли за комуналку, за ті послуги, які майже неможливо відрізати, взагалі не платити, і як показує досвід, найчастіше це гаряча вода та опалення. І теплопостачальні компанії дійшли до того, що нараховують 3% на борг і додаткову інфляційну складову у вигляді пені”, – каже експерт.

Тобто згідно з законодавством, надавач послуг може почати нараховувати пеню у будь-який момент, якщо не отримав кошти у зазначений термін.

РЕКЛАМА

Загальний розмір сплаченої пені не може перевищити загальну суму боргу, а нарахування пені може починатись з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного терміну для внесення плати.

Коли звертаються до суду

Якщо споживач не платить і далі, надавач послуг може звернутися до суду, щоб примусово стягнути заборговані кошти. Наразі ця процедура проводиться спрощено: позивач надає усі необхідні документи, і суд відбувається без виклику до нього боржника.

“Тобто споживач одразу отримує судове рішення у вигляді судового наказу. Як показує практика, оскаржувати цей судовий наказ дуже складно і майже неможливо”, – каже Кристина Ненно.

Якщо споживач і далі не робить нічого та ігнорує судовий наказ, його виконання покладається на плечі державних або приватних виконавців, і ті вже можуть накласти арешт на майно чи рахунки.

Але, зауважує експерт, виселити вас із житла або земельної ділянки можна лише у тому разі, якщо ваша сума боргу становить понад 120 тисяч гривень.

Якщо ж сума перевищила цей показник – майно автоматично виставляють на продаж.

“Сьогодні” вже розповідали, за які види комунальних послуг українці накопичили найбільші борги, та писали, що споживачі масово скаржаться на якість надання комунальних послуг.

Джерело: economics.segodnya.ua