Національний банк планує до кінця 2024 року скоротити рівень непрацюючих кредитів (NPL) в банках до 10%, заявив на форумі «2022 — час кредитувати» голова НБУ Кирило Шевченко.

«2021 рік є ще одним роком динамічного скорочення поганих портфелів у банках. Станом на 1 грудня 2021 року рівень поганих кредитів знизився до 30,7% порівняно з 48,4% на початок 2020 року. Наша мета — на кінець 2024 року вийти з показником не більше ніж 10%. Це одна з основ нашої макростабільності», — зазначив він.

Шевченко додав, що, незважаючи на складні часи і виклики, які принесла коронакриза, рівень NPL не зростав, а зменшувався.

«Я вважаю це одним з наших з вами (представниками банків. — Ред.) спільних досягнень. Дуже велику роботу в цьому напрямку провели державні банки», — сказав голова НБУ.

А от щоб в майбутньому уникнути появи нового поганого портфеля, за словами Кирила Шевченка, необхідно зробити низку системних змін, які лежать за межами мандата Національного банку.

РЕКЛАМА

«Вони лежать в юридичній, законодавчій площині, площині нормативних актів Кабінету Міністрів і т.д.», — підкреслив він.

У березні 2021 року Національний банк України почав щомісяця оприлюднювати статистичні дані про розподіл непрацюючих кредитів, наданих підприємствам у національній та іноземній валюті, за розміром суб’єкта господарювання та видами економічної діяльності.

За даними Нацбанку, частка непрацюючих кредитів (NPL) в українських банках знизилася з 48,4% (на 1 січня 2020 р.) до 41% (на 1 січня 2021 р.).

Джерело: news.finance.ua