У 2022 році кредити готівкою залишаться найбільш затребуваними, а обсяг їх видачі буде прямо залежати від фінустанов і пропонованих ними умов кредитування.

На думку опитаних банкірів, чим вигідніші, цікавіші та простіші кредитні продукти пропонуватимуть клієнтам фінустанови, тим більш високого попиту можна очікувати на позики. Водночас, додають експерти, у разі подальшого підвищення облікової ставки Нацбанком процентні ставки на кредити також кинуться вгору.

Як відзначають в Альфа-Банку, найбільші суми клієнти фінустанов позичають на купівлю авто і меблів, оплату відпочинку та урочистих заходів, а також фінансування ремонтних робіт. При цьому банки готові видавати на споживчі цілі максимум 1 млн грн. Що ж стосується перспективи зміни ставок в 2022-му, то в Альфа-Банку особливих передумов для цього не бачать.

Ринок кредитування України сьогодні залежний як від внутрішніх факторів, так і зовнішніх (мова йде в тому числі і про облікову ставку НБУ).

РЕКЛАМА

В Юнекс Банку вважають, що значні корективи на ринку можливі на тлі масового впровадження державою пільгових програм кредитування (іпотечного, на купівлю електромобілів і на отримання освіти).

А ось в Credit Agricole вважають, що одним з найважливіших зовнішніх факторів зміни ставки за кредитами може стати поведінка конкурентів, на яку, щоб залишатися «в ринку», банкам слід реагувати оперативно. Тут вважають, що в 2022-му фінустановам доведеться зосередитися на створенні для клієнта найбільш комфортних умов отримання кредиту, включаючи скорочення тимчасових витрат.

У ОТП Банку роблять ставку на те, що найбільш популярними в 2022-му будуть кредити готівкою, які з легкістю «обійдуть» розстрочки і карткові продукти. Як правило, кеш-кредити, відзначають у фінустанові, відрізняються не тільки більшою сумою позики, але і відсутністю обмежень щодо цілі.

Джерело: news.finance.ua