Реалізація пілотних проектів «Необхідно відмовитися від надання безоплатного житла. Держава повинна створити умови, за яких громадяни України можуть забезпечити себе житлом за рахунок власних коштів», – повідомляє прес-служба Мінрегіонбуду. Це одна із позицій Міністерства фінансів України, які загалом, на думку фахівців Мінрегіонбуду, перекреслюють ідеологію, закладену у проект Концепції Державної цільової соціально-економічної програми забезпечення громадян житлом на 2009-2016 роки.

Дискусії з приводу будівництва доступного житла в Україні проходили на спеціальній нараді в Міністерстві регіонального розвитку та будівництва України за участю представників будівельних компаній, міст, які мають досвід у спорудженні такого сегменту житла та представників тих міст, проекти яких на будівництво доступного житла пройшли відбір, а також представники банківських установ, які вже надавали кредити громадянам на такі цілі.

В Мінрегіонбуді вважають, що на сьогодні відсутні фінансові можливості у більшості громадян, які перебувають на квартирному обліку в місцевих органах виконавчої влади, для того, щоб самостійно вирішити своє житлове питання. Для стимулювання громадян до участі у реалізації проектів будівництва доступного житла, кажуть в Мінрегіонбуді, необхідні механізми державної підтримки. Без такої підтримки, як прозвучало на нараді, почати вирішувати житлову проблему шляхом збільшення обсягів будівництва житла не реально.

Концепцію Державної цільової соціально-економічної програми забезпечення громадян житлом на 2009-2016 роки, розроблену Мінрегіонбудом, погодили всі зацікавлені міністерства, крім Мінфіну. Заступник Міністра фінансів Денис Фудашкін пояснив на нараді, що така програма – «це шлях в нікуди». Натомість представники будівельних компаній та органів місцевого самоврядування, які були присутні на нараді, висловили свою повну підтримку Концепції.

Не очікуючи затвердження Концепції, Мінрегіонбуд розгорнув роботу щодо розроблення проекту відповідної Програми. Проведено тендерні процедури і визначено організацію-розробника – Науково-дослідний інститут будівельного виробництва, який має відповідний досвід і фахівців.

Запланований термін розроблення Програми – до 01.12.2008 року.

Розробили в Міністерстві регіонального розвитку та будівництва і проект Закону України «Про забезпечення громадян доступним житлом», метою якого є створення умов щодо доступності будівництва житла для громадян з невисоким рівнем доходів. Законопроект визначає доступне житло як таке, що може бути побудоване або придбане громадянами, які потребують поліпшення житлових умов, за рахунок як власних коштів та к і коштів державної підтримки. В Міністерстві сподіваються, що цей закон буде прийнято до кінця 2008 року (за рішенням Урядового комітету з питань економічної політики, внесення законопроекту на засідання Кабінету Міністрів відбудеться після прийняття Урядом рішення щодо Концепції Державної цільової соціально-економічної програми забезпечення громадян житлом на 2009-2016 роки). Прийняття цих документів, як стверджують в Мінрегіонбуді, дозволить створити умови щодо доступності будівництва житла для громадян, які потребують поліпшення житлових умов і мають невисокий рівень доходів, забезпечити комплексний та системний підхід до вирішення проблеми забезпечення населення житлом, дасть новий імпульс розвитку житлового будівництва та будівельного комплексу України в цілому.

РЕКЛАМА

В 2008 році, як прозвучало на нараді, передбачено реалізувати пілотні проекти з будівництва доступного житла. Спеціальною комісією, створеною при Мінрегіонбуді, було відібрано 72 кращі пілотні проекти у всіх регіонах України. Їх реалізація мала би дозволити отримати близько 6,1 тис. квартир загальною площею 380 тис. кв. м житла.

В свій час на нараді у Президента України було доручено Кабінету Міністрів передбачити у проекті закону «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» бюджетні асигнування для реалізації пілотних проектів з будівництва доступного житла в обсязі 500 млн. грн.

В поданому Урядом до розгляду проекті закону передбачено спрямування 1690,0 млн. грн. на поповнення капіталів державних банків з метою збільшення ними іпотечного кредитування, а також 200 млн. грн. на здійснення перших внесків для отримання іпотечних кредитів на придбання та будівництво доступного житла у розмірі до 25% від суми кредиту.

В Мінрегіонбуді кажуть, що у проекті аналогічного Закону, який подавав Президент України, передбачались крім вищезазначених коштів, додаткові видатки на проведення експерименту з побудови доступного житла у сумі 500 млн. грн. На сьогоднішній день, як було сказано, питання фінансування пілотних проектів з державного бюджету залишається не вирішеним.

Джерело – http://jeynews.com.ua