Українці хворі на кредитоманіюПопри те, що кредити в українських банках ніколи не були дешевими, від початку року їх вартість знову почала зростати. Причому платити більше за користування грошима деякі банки змушують не лише нових клієнтів, а й тих, що уклали договори раніше, – практично у кожному договорі банк залишає за собою право переглядати відсоткові ставки.

«Афоня, ти мені рубль винен. А відсотки ростуть…»

“Посилення вимог до позичальників пов’язане в тим, що НБУ посилив вимоги до банків. У листопаді минулого року Нацбанк зобов’язав банки, які беруть кредити за кордоном, резервувати 4 відсотки своїх ресурсів. Зараз у нас є інформація про те, що НБУ планує збільшити розмір резервування до 20 відсотків, – каже директор “Форекс Клуб Україна” Микола Івченко. – Від початку року вартість кредитів для фізичних осіб зросла в середньому на 2-3 відсотки, то ж зараз середня вартість кредиту – 22-23 відсотки річних. До кінця року вона може зрости ще на два відсотки.”

Через дефіцит гривні банки, в тому числі й великі, почали обмежувати видачу кредитів у національній валюті. Це стосується в основному іпотеки, кредитів на авто та інших великих позик. Натоміть дрібні споживчі кредити банки продовжують видавати направо і наліво. Ще б пак, адже реальна вартість таких позик з урахуванням усіх комісій та зборів коливається від 40 до 80 річних. Але українців таке лихварство не зупиняє. Завдяки потужним рекламним кампаніям, які створюють уявлення, що кредит – це гроші “на халяву”, ми все більше й більше набираємо боргів. За даними Асоціації українських банків, у першому кварталі цього року фізичні особи були винні банкам понад 160 мільярдів гривень. Незважаючи на обмежувальні заходи Нацбанку, від початку року обсяг позик, виданих населенню, збільшився на двадцять відсотків порівняно з таким самим періодом минулого року. За підрахунками Миколи Івченка, до кінця року приріст сягне 50 відсотків. Якщо українці й не стали брати менше кредитів, зменшилась принаймні швидкість нарощування боргів. За минулий рік ми примудрились подвоїти показники 2006 року.

Поки банки один поперед одного вихваляються обсягами виданих кредитів та доходів, психотерапевти починають говорити про новий вид залежності – кредитоманію. У більшості випадків банки самі підсаджують людей на кредити. Якщо ви взяли у банку позику раз і потрапили у клієнтську базу, вас так легко не відпустять. Частина банків після того, як ви успішно погасили один кредит, безкоштовно видає кредитну картку з солідним лімітом.

Деякі відкривають кредитні лінії на зарплатних картках, а виплати по кредитах стягують з рахунку автоматично. Це справді зручно. До зарплати ще далеко, але ти можеш купити все, що треба вже зараз, залізши в мінус. І відсотки на такі кредити начебто невеликі. Проблема лише в тому, що за якийсь місяць-два ви перестаєте контролювати свої витрати і платите навіть за продукти кредиткою тільки тому, що готівку чи картку, на якій ще є гроші, забули вдома.

РЕКЛАМА

Багатьом клієнтам приходять sms-повідомлення про те, що лише для таких перевірених клієнтів, як ви з такого-то по таке-то число діють акційні кредити на такі-то товари. Ну як від такого відмовитись? І ви йдете у банк, який вас так любить, і оформляєте кредит на третій телевізор на кухню, мобілку “з наворотами” чи ноутбук (хоча з комп’ютером не працюєте)… За якийсь час розумієте, що вашої зарплати тільки й вистачає на те, щоб виплачувати кредити. А згодом і на те, щоб погасити протермінований кредит, доводиться брати чергову позику. Незчуєтесь, як ваше майно буде описане й продане. Такі випадки непоодинокі, проте банки воліють про них не розповідати, аби не руйнувати свій імідж “друга сім’ї”.

Треба думати, як заробити, а не де позичити

“Ця проблема прийшла в Україну зовсім недавно – менше року тому. Кредитній залежності піддаються переважно чоловіки до 35-36 років. Таку залежність можна порівняти з азартними іграми. У людини виникає потреба, але немає матеріальної можливості її задовольнити, тоді вона бере кредит. Починається з невеликих позик, але потім суми стають все більшими й більшими. Людина не може реально оцінити своє матеріальне становище та можливість заробити гроші, щоб виповнити свої боргові зобов’язання, – каже психолог колекторської компанії “Служба виконання зобов’язань” Наталія Хведчук. Поки кредитоман справляється з виплатами, його близькі можуть не знати про кредити. Дізнаються вже тоді, коли надходять листи та дзвінки з банку, кредитної спілки. Вдома виникає напружена ситуація, сварки, а закінчитися може навіть розпадом сім’ї. Кредитоманія – це дуже небезпечне соціальне явище”.

Людина повинна розуміти, що якщо їй на щось не вистачає грошей, то від цього варто або відмовитись, або думати, як їх заробити, а не де позичити.

Звичайно, трапляються випадки, коли терміново потрібні гроші, і без кредиту не обійтись. Якщо виплати по кредитах не перевищують 30 відсотків сімейного бюджету, причин для хвилювання немає. Якщо ж доводиться віддавати понад 50 відсотків, то це вже явна кредитоманія. Самі ж працівники банків тепер жартують: “Якщо сьогодні клієнт взяв кредит на відпочинок, то завтра йому можна буде продати кредит на лікування. У психотерапевта”.

Автори – Малюнок Юлії ЛІЩЕНКО, Зіновія ВОРОНОВИЧ
Джерело – Газета “Високий Замок”
http://www.wz.lviv.ua