Податкова компенсуватиме відсотки валютної іпотеки?!Формально Податкова заявила, що буде компенсувати громадянам частину відсотків з житлових кредитів. Але в реальності не все так просто. 20 червня Державна податкова адміністрація України направила в Американську торговельну палату листа, яким повідомила, що з 13 червня дозволила фізичним особам включати до складу податкового кредиту частину суми відсотків, виплачених за іпотечними житловими кредитами в іноземній валюті.

Новина ця сама собою є доволі значущою, адже, за даними Української національної іпотечної асоціації, станом на 1 квітня 82% іпотечних кредитів було видані не у гривні.

Слід сказати, що про нововведення не знали фахівці деяких комерційних банків, до яких звертався кореспондент “Економічної правди”. Хоча для банкірів воно має суттєве значення, адже покращить активність на ринку валютних іпотечних кредитів.

Як ідеться в листі, ДПА переглянула свій підхід на підставі Закону “Про податок з доходів фізичних осіб”, у якому говориться, що частина суми відсотків за іпотечними кредитами в гривнях може бути компенсована за рахунок держбюджету.

Віднині компенсація повинна виплачуватися незалежно від валюти кредитування. Сума компенсації буде розраховуватися за формулою, описаною в законі “Про податок з доходів фізичних осіб”.

Хоча, як зазначає директор юридичного департаменту Української національної іпотечної асоціації Денис Щегольков, цей лист ДПА може нічого й не означати. “Так, було вже багато документів з підписами заступників і голів ДПА, які я показував місцевим відділкам податкових органів для того, щоб вони впровадили ту чи іншу справу, і дуже часто отримував відмову”, – говорить експерт.

За його словами, лист ДПА не може мати вищу силу, аніж закон (“Про податок з доходів фізичних осіб”), який визнає компенсацію за іпотекою лише в гривнях.

РЕКЛАМА

Хоча, як твердить Щегольков, громадяни, які хочуть компенсувати свої валютні іпотечні кредити, зараз можуть звертатися з цим листом від 20 червня 2008 року в місцеві податкові органи. Можливо, як зазначає фахівець, декому з них і пощастить і вони виборять право отримувати такі нарахування.

Як зазначає заступник голови ДПА Сергій Лєкар, частина суми відсотків, що включається до складу податкового кредиту, – це добуток суми відсотків і коефіцієнта, визначеного як відношення мінімальної загальної площі (100 кв. м.) до фактичної загальної площі житла, оформленого в кредит. Якщо цей коефіцієнт більший від одиниці, то до складу податкового кредиту включається вся сума відсотків за кредитом.

Як повідомили “Економічній правді” в Українській національній іпотечній асоціації, це означає, що держава компенсує з цієї суми лише податок з доходу, тобто 15%, у випадку, якщо площа житла буде меншою за 100 кв. м. Якщо ж житло за розмірами більше 100 кв. м., то компенсуватися буде менше 15% в залежності від коефіцієнта, який містить формула.

Однак право одержання компенсації надається не частіше одного разу на десять років. Одержати її за новим кредитом можна буде лише повністю погасивши старий.

“ЕП” звернулася до Дениса Щеголькова за роз’ясненнями. “В принципі, є декілька трактовок ДПА. Хоча це треба читати так: мається на увазі лише один кредит, який щорічно протягом 10 років буде давати право нарахування відсотків з погашення”, – зазначив спеціаліст.

На превеликий жаль, “ЕП” так і не вдалося отримати точні данні розрахунку компенсації для створення іпотечного калькулятора з урахуванням формули виплати кредиту з погашенням відсотків державою. А оскільки не існує офіційних роз’яснень цієї ініціативи, то не варто сподіватися на неї, ані громадянам, ані банкам, ані будівельникам.

Автор – Олег Громов
Джерело – http://www.epravda.com.ua