іпотечні облігаціїНаприкінці січня Держкомісія з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) зареєструвала перший в Україні випуск іпотечних облігацій, а на початку березня розпочалося їх розміщення. За словами експертів, це суттєво допоможе українцям у питанні придбання житла.

Іпотечні облігації — це довгострокові цінні папери, що засвідчують права власників цих облігацій на їх отримання, а також грошового доходу за ними у порядку, встановленому законом. Такі облігації поділяються на звичайні та структуровані. Перевага структурованих у тому, що їх емітентом є спеціалізована іпотечна установа, яка несе відповідальність за виконання грошових зобов’язань.

Нещодавно «День» побував на презентації першого в Україні випуску іпотечних облігацій. Він був здійснений у рамках проекту ICK — «Ініціатива сприяння кредитуванню» USAID у співпраці з корпорацією “Прагма”.

Зазвичай банки для надання кредитів підприємствам залучають кошти населення й підприємств на розрахункові та депозитні рахунки. Випуск іпотечних облігацій набагато надійніший. Вони захищені іпотечним покриттям, яке, у свою чергу, складається з іпотечних кредитів. Тобто, говорячи простою мовою, ризик у неповерненні коштів повністю відсутній. Першим українським банком, який насмілився здійснити випуск іпотечних облігацій, став “Укргазбанк”. З цього приводу керівник проекту ICK Девід Лактерхенд сказав, що він особисто дуже вдячний банку за проявлену ініціативу та сміливість, а також за його наполегливість у подоланні перешкод, які виникли під час підготовки цього випуску.

РЕКЛАМА

“Укргазбанк” почав розміщення облігацій обсягом 50 мільйонів гривень 1 березня цього року. З цього приводу голова правління “Укргазбанку” Вадим Ляшко зазначив, що вже спостерігається велика зацікавленість до іпотечних облігацій. Та й не дивно, адже сама форма існування боргу у вигляді цінних паперів більш надійна, ніж звичайний кредит, запевняє він. Номінальна вартість однієї такої облігації — 1000 гривень із доходністю 10,5% річних. За прогнозами експертів “Укргазбанку”, перші облігації викуплять внутрішні та зарубіжні інвестори.

Присутні у залі банкіри поцікавилися, чому такий маленький об’єм випуску облігацій. Відповідаючи, член ДКЦПФР Сергій Бірюк зазначив, що зараз треба набиратися досвіду. Проект, без сумніву, дуже перспективний, і над ним необхідно працювати.

Якщо все станеться так, як гадається, то надалі “Укргазбанк” планує продовжити випуск іпотечних облігацій на більші суми та більший термін.

Автор – Катерина ПАРХАЦЬКА
Источник – http://www.day.kiev.ua