Житлове питання — одне з найголовніших для будь-якої людини. Економічні умови і рівень доходів в основному не дозволяють людям купувати житло. У цьому випадку виходом є іпотечний кредит.

Банківський кредит дозволяє одержати у власність ліквідне майно, жити у своєму помешканні, не витрачаючи гроші на орендні платежі і не тулячись у маленькій квартирі впродовж кількох десятиліть. Крім того, іпотека — це можливість зафіксувати вартість нерухомості, яка останнім часом постійно росте.

На стандартні запитання ми попросили відповісти кількох експертів ринку фінансових послуг. Героями нашого опитування люб’язно погодилися стати Віктор Висоцький, начальник іпотечного центру АППБ «Аваль», і Максим Петренко, заступник керівника київського міського філіалу АКБ «Укрсоцбанк».

– Наскільки вигідні іпотечні кредити з точки зору ефективності роботи банку? Оскільки робота з іпотечними кредитами для банків радше правило, аніж виняток, яким чином її могла би полегшити стандартизація?

В. Висоцький: Вигідність іпотечних кредитів порівняно з рештою видів кредитування безспірна перш за все через наявність «твердої» застави у вигляді нерухомості. Для багатьох розвинених банків за наявності відповідної ресурсної бази це досить стандартизований та прибутковий бізнес.

М. Петренко: У своїй діяльності банки використовують певні стандарти кредитування, що засновані на законодавстві Україні і на внутрішніх положеннях банку. До стандартів, які застосовує Державна іпотечна установа, відносяться умови кредитування, вимоги до предмета іпотеки, вимоги до клієнта й оцінки його платоспроможності тощо. Всі ці компоненти використовуються в роботі «Укрсоцбанку», але вони значно гнучкіші за ті, що їх пропонує ДІУ.

— Як банк страхує свої кредити? Чи доводиться мати справу з неповерненням кредитів? Наскільки ефективно діє (і чи діє взагалі) механізм стягнення боргів із клієнтів банку?

В. Висоцький: При оформленні іпотечного кредиту стандартною умовою є страхування об’єкта застави та життя позичальника. Для забезпечення повернення кредитів також здійснюється відповідна передкредитна робота. Програма кредитування розраховується для конкретного позичальника таким чином, щоби повернення кредиту було прогнозованим та можливим для клієнта і справа не доходила до стягнення боргу.

М. Петренко: Одним із важливих критеріїв при наданні кредиту є платоспроможність клієнта, але оскільки іпотечний кредит — це, як правило, довгострокові відношення, в клієнта можуть виникнути труднощі з поверненням коштів. У цьому разі банк іде назустріч клієнтові, у тому числі і щодо пролонгації траншів по кредиту, зниження процентних ставок до моменту стабілізації фінансового стану тощо.

— Чи падатимуть відсоткові ставки і чи існують передумови до цього?

В. Висоцький: Відсоткові ставки по кредитах поступово та періодично знижуються з жовтня минулого року. Рівень цих ставок залежить від ціни фінансових ресурсів та ризиків банку при здійсненні кредитних операцій.

М. Петренко: Процентна ставка по кредитах залежить від вартості ресурсів. Ресурси купуються на міжбанківському валютному ринку, окрім того, залучаються депозити на обслуговування і довгострокові міжбанківські кредити. Головним чинником, який сприяє здешевленню іпотечних кредитів, буде прихід іноземного капіталу. На сьогодні наш банк прагне знизити ставки до рівня світових.

— Як кількома словами можна ознайомити клієнта з умовами надання кредитів?

В. Висоцький: Банком «Аваль» іпотечні кредити надаються терміном від 1 до 20 років на суму від 1 до 150 тис. доларів США або на еквівалентні суми в інших валютах. Кредити надаються для купівлі об’єктів як на первинному, так і на вторинному ринку, а також для спорудження власного будинку.

М. Петренко: Більше за все клієнтів цікавлять термін кредитування, відсоткова ставка, можливий розмір кредиту і витрати на його оформлення. Всі перераховані чинники впливають на загальну суму подорожчання кредиту. Клієнтам обов’язково треба враховувати всі комісії, адже напозір низька ставка з урахуванням усіх витрат може бути набагато вищою.

— Які види кредитів пропонує банк і які між ними відмінності?

М. Петренко: «Укрсоцбанк» пропонує кілька програм кредитування під заставу нерухомості. Він розробив зручну і прозору схему, завдяки якій можна швидко придбати нерухомість на первинному або вторинному ринку. Термін кредитування у нас — один із найбільших на ринку (до 20 років), що робить покупку квартири реальністю для багатьох. «Укрсоцбанк» одним із перших почав співпрацювати з Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву за програмою часткової компенсації молодим родинам і самотнім молодим громадянам процентної ставки по кредитах на будівництво і придбання житла. По даній програмі передбачений мінімальний початковий внесок у розмірі від 10% вартості житла; за бажанням клієнта може бути застосований пільговий період, протягом якого позичальник платить банку самі відсотки. «Укрсоцбанк» також запропонував фізичним особам унікальну акцію з безавансового кредитування купівлі житла. Згідно з умовами акції, що триватиме до 1 липня 2006 року, кредит на покупку житла надається терміном до 20 років без авансу. При цьому немає щомісячної комісії за дострокове погашення кредиту. Кредити на покупку житла АКБ «Укрсоцбанк» пропонує під 16 і більше відсотків річних у гривнях, під 12 і більше відсотків у доларах США і під 10,5 і більше відсотків — у євро. Кредит можна одержати під заставу нерухомості, що є у власності, терміном до 10 років у обсязі до 80% від вартості нерухомості. Чим зручна ця схема? Вона дозволяє одержати кредит під ті самі процентні ставки, що і на купівлю нерухомості. Кредит також можна оформити у виді поновлюваної і непоновлюваної кредитної лінії, що дозволяє зменшити виплати по кредиту, тому що відсотки нараховуються тільки на залишок заборгованості. Кредит під заставу нерухомості може дати можливість залучити гроші для розвитку бізнесу і на інші поточні цілі на вигідних умовах. У якості забезпечення такого кредиту можна надати нерухомість, котра перебуває як в особистій власності клієнта, так і у власності майнового поручителя (фізичної або юридичної особи). Найближчим часом буде запущено нову програму спільно з рієлторськими компаніями.

— Чи практикує ваш банк рефінансування кредитів інших банків? Чи є результати в такої політики, з якими труднощами зіткнулися?

В. Висоцький: Випадки рефінансування кредитів інших банків не є характерними і складають швидше виняток, ніж правило.

М. Петренко: У нас є досвід рефінансування, така програма вже працює в «Укрсоцбанку».

— Чи могли б Ви у декількох словах охарактеризувати ситуацію на іпотечному ринку, можливо, зробити прогноз? Що здатні привнести в його розвиток можливі зміни в законодавстві? Які з них, на Ваш погляд, потрібні обов’язково?

В. Висоцький: Іпотечний ринок на даний час є достатньо динамічним, а проте дуже мало насиченим. Бажаючі придбати об’єкти нерухомості обирають те, що є, а не те, що би вони хотіли придбати. Ситуація, коли попит значно переважає пропозицію, і створює високий рівень цін на нерухомість. Необхідні великі інвестиції, відповідне законодавче регулювання та розвиток прозорої конкуренції на іпотечному ринку.

М. Петренко: Наприкінці минулого року фігурувала думка псевдоекспертів про падіння ринку нерухомості, але наші очікування підтверджуються: ринок не падає і не може впасти. Ціна формується в залежності від попиту, який сьогодні ще далекий від задоволення. На формування ціни житла впливає вартість нерухомості на первинному ринку. Вартість ця залежить від вартості будматеріалів й енергоносіїв, а вони подорожчали.

Автор -Ігор Андрущенко
Источник – www.agent.ua