В Міністерстві фінансів відбулось підписання перших угод з лізинговими компаніями для участі у Державній програмі «Доступний фінансовий лізинг 5−7-9%».

Про це йшлося під час пресбрифінгу з цієї нагоди.

Механізм нового фінансового інструменту подібний до програми пільгового кредитування бізнесу «5−7-9%», яку вже два роки успішно втілюють в Україні. Держава компенсуватиме частину відсоткової ставки за користування предметом лізингу. Втім, на відміну від програми «5−7-9%», яка дотепер була спрямована передусім на підтримку підприємництва у складних умовах, новий проєкт зорієнтований на інвестиційну складову.

«Основні цілі — спрощення доступу до кредитування за допомогою фінансового лізингу. Підприємці зможуть взяти в лізингодавця і одразу ж використовувати устаткування, техніку, інші основні засоби для того, щоб формувати додану вартість й бути більш конкурентоспроможними на ринку. Також це — додатковий інструмент, який стимулюватиме вітчизняні фінансові інституції до встановлення більш конкурентних кредитних ставок», — сказав заступник міністра фінансів України з питань європейської інтеграції, голова правління ФРП Юрій Драганчук.

Читайте також: Банки назвали свої переваги на ринку лізингу перед небанками

РЕКЛАМА

За словами виконавчого директора ФПР Андрія Гапона, переваги лізингу перед кредитуванням пов’язані, зокрема, з тим, що лізингова компанія продовжує володіти предметом лізингу, завдяки чому заявки бізнесу розглядаються швидше, перший внесок для нього менший, легше вирішуються питання застави.

Діятимуть ті ж критерії участі у програмі, що й для програми «5−7-9%»:

  • скористатися нею можуть мікро-, малий і середній бізнес з річним доходом до 20 млн євро;
  • він має бути зареєстрований в Україні, бенефіціарами також повинні бути лише українці;
  • максимальна сума лізингу — 50 млн грн;
  • термін дії договору — 5 років;
  • власний внесок для чинного бізнесу — 10%, для новоствореного — 15%.

Як наголошувалося, вже із 17 грудня представники мікро-, малого й середнього бізнесу можуть укладати договори про участь в державній програмі з трьома першими уповноваженими лізингодавцями — «ОТП Лізинг», «УЛФ-Фінанс» і «Бест Лізинг».

В Мінфіні і ФРП сподіваються, що кількість лізингових компаній-учасниць програми стрімко зростатиме, а також до неї приєднаються банки. Як приклад, представники Мінфіну та ФРП навели ситуацію із втіленням програми пільгового кредитування бізнесу, коли на початку фінансовий сектор ставився до неї із недовірою, а тепер із державою та бізнесом за програмою «5−7-9%» співпрацюють понад сорок банків.

news.finance.ua