Залучення представників креативного бізнесу до державної програми «Доступні кредити 5−7-9%» у короткостроковій перспективі не планується, їм треба шукати інші джерела отримання ресурсів.

Про це повідомив під час онлайн-конференції виконавчий директор Фонду розвитку підприємництва (ФРП) Андрій Гапон.

«Щодо розширення програми „5−7-9%“ в цьому напрямку (кредитування креативних індустрій. — Ред.) не можу говорити про довгострокове майбутнє, але поки це не планується», — зазначив Гапон.

За його словами, основна причина полягає в тому, що банки вважають креативні індустрії «не зовсім платоспроможними».

«Це питання підіймалося неодноразово, з представниками різних міністерств спілкувалися з цього питання… Наша програма („доступні кредити 5−7-9%“. — Ред.) надає багато повноважень банкам щодо вибору клієнтів, і банки розглядають цю індустрію як не зовсім платоспроможну, це впливає на розв’язання питання щодо кредитування таких підприємств», — сказав Гапон.

При цьому він додав, що креативним індустріям в такій ситуації потрібно шукати інші джерела отримання коштів, наприклад, через субсидії або гранти.

РЕКЛАМА

«На жаль, така зараз ситуація, що ця галузь (креативний бізнес. — Ред.) більше вимагає не кредитів, а субсидій або грантової допомоги», — підкреслив виконавчий директор ФРП.

Нагадаємо, 14 січня 2020 року Верховна Рада України прийняла закон про створення Фонду розвитку підприємництва з метою забезпечення доступного кредитування малого та середнього бізнесу в країні.

3 лютого Уряд України в партнерстві з Фондом розвитку підприємництва оголосив старт програми «Доступні кредити 5−7-9%», оцінюючи її потенціал цього року в 50 тисяч кредитів.

17 червня Кабінет Міністрів спростив доступ бізнесу до кредитів, які видаються представникам малого і мікробізнесу в рамках програми «5−7-9», пом’якшивши вимоги до обов’язкової прибутковості працюючого бізнесу і знявши обмеження за напрямками використання коштів і максимальної суми кредиту.

news.finance.ua