Герман Марченко, Директор Департаменту Казначейства ComInBank

З 11 листопада цього року національна українська валюта почала різке зниження відносно долара США до рівня 27,21 грн. за долар. Основна частина гривні на міжбанківському ринку, яка отримана «зеленою енергетикою» конвертується в валюту для виплати дивідендів.

Задля утримання курсу, за листопад 2021 р. Національний Банк продав з резервів близько 750 мільйонів доларів США. Основним фактором зростання курсу іноземних валют залишається політична, у тому числі – геополітична, нестабільність. Нерезиденти, під впливом геополітичних загроз, скорочують свій портфель ОВДП у гривні та конвертують гривню у валюту.

Окрім цього, існує ряд інших факторів, які здійснюють тиск на курс національної валюти. Найбільш суттєві з них: купівля валюти імпортерами, зниження експортної виручки (у т.ч. зернотрейдерів), можливий вихід гривні з казначейського рахунку.

Виходячи з вищевикладеного, допускаю послаблення гривні до 27,00-27,50 грн. за долар. Готівковий ринок демонструє відносно невелике перевищення попиту на валюту над пропозицією, обмінний курс готівкового ринку очікується у межах коридору 27,10-27,60 грн. за долар.

Загроза нових карантинних обмежень у Європі впливає на європейську валюту. Також тиск на євро зумовлений вже існуючими факторами відмінностей у грошово-кредитній політиці Європи та США, а також очікування щодо підвищення ставок Федеральною резервною системою США. Тому очікую, що євро буде рухатись у діапазоні 30,40-31,30 грн. за євро.

РЕКЛАМА

Сергій Гнездилов, начальник департаменту роботи на міжнародних ринках та грошового обігу РАДАБАНК

Наприкінці листопада нерезиденти продовжували плавно виходити з ОВДП, реагуючи переважно на політичні новини на кордонах України та Польщі з Білорусією.

НБУ намагався стримувати різке зростання курсу, але це не надто допомагає, і покупці на міжбанківському ринку також припинили тактику очікування кращого курсу, тому що тренд явно змінився. Населення, бачачи зростання курсу, також почало скуповувати валюту.

Прогноз на грудень: долар – 27,10/27,80 євро – 30,60/31,50.

Источник: bankchart.com.ua