В Україні більшість житла купується шляхом іпотечного кредитування. Однак далеко не всі позичальники знають, що частину сплачених відсотків можна повернути через податкову знижку !

Продовжуючи кампанію по інформуванню населення про можливість повернення від держави коштів, ми розглянемо питання податкової знижки по іпотечних кредитах.

Чому ця тема настільки актуальна? Давайте розглянемо приклад іпотечного кредиту в розмірі 280 тисяч гривень (близько 35 тисяч доларів по курсу 8,00) під 20 % річних. Якщо сплачувати кредит протягом 15 років, то загальна сума сплачених % (переплата) складе 605 тисяч гривень, а повернути з держави можна 74 тисячі гривень – дивіться таблицю…

Як … ? Вражають суми … ? І головне це все реально ! Отже давайте переходити ближче до справи.

Спершу згадаємо, що таке «іпотечний житловий кредит» — це фінансовий кредит, що надається строком не менше п’яти календарних років для фінансування витрат, пов’язаних з будівництвом або придбанням квартири або житлового будинку (його частини), які надаються у власність позичальника. Одночасно з цим, житло приймається у заставу кредитором (банком). Тобто, якщо позичальник не повертає гроші, банк забирає житло на певних (вигідних йому) умовах.

За користування грошима банку, позичальник сплачує відсотки. Зрозуміло, що чим більше час користування грошима, тим більше сума переплати.

Існує можливість трохи знизити витрати по кредиту, скориставшись податковою знижкою, яка передбачена статтею 166 Податкового кодексу України. Податкова знижка — це сума, на яку може бути зменшено розмір оподатковуваного доходу за звітний рік.

Частина відсотків, які Ви сплатили за користування іпотекою Ви можете включити до податкової знижки. Якщо відсотки по кредиту Ви платите у валюті, то сума платежів перераховується в гривні за курсом Нацбанку України, що діяв на день сплати відсотків по кредиту. Ви також можете отримати в своєму банку довідку про суму сплачених відсотків за певний період.

Увага! До податкової знижки включається частина відсотків (стаття 175 Податкового кодексу України), яка дорівнює добутку коефіцієнта, що враховує мінімальну площу житла для визначення податкової знижки та суми процентів, сплачених Вами протягом звітного податкового року:

Податкова знижка = К х Суму сплачених %, де

К — коефіцієнт, що враховує мінімальну площу житла

К = МП / ФП, де

МП — мінімальна загальна площа житла, рівна 100 кв.м;

ФП — фактична загальна площа житла.

У разі коли коефіцієнт більше одиниці, до податкової знижки включається сума фактично сплачених % за кредитом без застосування такого коефіцієнта. Якщо площа житла більше 100 кв.м., то до податкової знижки включається лише частина сплачених процентів.

Обмеження при отриманні податкової знижки

Важливо пам’ятати, що є обмеження на отримання податкової знижки.

РЕКЛАМА

1. Податкова знижка надається виключно резиденту України, який має реєстраційний № облікової картки платника податків (ідентифікаційний код).

2. Отримати податкову знижку можна тільки якщо Ви працюєте за трудовим договором або за наймом, отримуєте офіційну заробітну плату і сплачуєте податки. Приватні підприємці позбавлені цього права.

3. Податкова знижка надається тільки громадянам, прописаним у житлі, яке куплене в кредит, тобто це має бути Ваше основне місце проживання.

4. Іпотечний кредит має бути виданий на житло, яке приймається банком у заставу.

5. Загальна сума податкової знижки за звітний податковий рік, не може перевищувати суми Вашого річного загального оподатковуваного доходу (заробітної плати).

6. Якщо Ви до кінця року не скористалися правом на податкову знижку, то на наступні роки таке право не переноситься. Наприклад, в 2019 році на податкову знижку можна внести тільки суми, сплачені протягом 2018 року. Витрати за 2017 рік Ви вже не можете включити до податкової знижки.

7. Право на включення до податкової знижки частини суми сплачених відсотків надається платнику податку за одним іпотечним житловим кредитом протягом 10 послідовних календарних років починаючи з року, в якому:

— об’єкт житлової іпотеки придбавається;

— збудований об’єкт житлової іпотеки переходить у власність платника податку та починає використовуватися як основне місце проживання.

Якщо Ви сплачуєте іпотечний житловий кредит і маєте право на податкову знижку то:

1. Готуєте пакет документів згідно переліку

2. Заповнюєте податкову декларацію з додатком №6

3. Йдете в свою податкову, подаєте декларацію і подаєте копії необхідних документів (оригінали залишаються у Вас).

4. Протягом 60 днів після подачі документів держава поверне Ваші гроші !

Зробити це можна до 31 грудня. Але краще не затягувати =)

P.S. Якщо з кола Вашого спілкування є люди, котрі сплачують іпотечний кредит і можуть скористатися податковою знижкою, поділіться з ними цією статтею!

Джерело: http://vseprogroshi.com.ua/yak-povernuty-chastynu-splachenyh-vidsotkiv.html