Національний банк України затвердив Технічне завдання для здійснення оцінки стійкості банків і банківської системи України у 2019 році та визначив перелік банків, які будуть проходити стрес-тестування у 2019 році.

Оцінка стійкості здійснюватиметься за станом на 1 січня 2019 року. Вона передбачає оцінку якості активів (asset quality review – AQR), а для найбільших банків ще й стрес-тестування.

Оцінка якості активів є обов’язковою для всіх банків. У 2019 році її проходитимуть 76 із 77 установ, які мають банківські ліцензії (“Розрахунковий центр”, який здійснює лише розрахункові операції, не проходить оцінку стійкості).

Стрес-тестування, додатково до оцінки якості активів, у 2019 році будуть проходити 29 банків, на які припадає 93% активів банківської системи. До переліку потрапили установи, які станом на 01 листопада 2018 року були найбільшими за трьома показниками: обсяг активів зважених на ризик (вага – 40%), депозити фізичних осіб (50%) та кредити фізичним особам (10%).

Таким чином, у 2019 році стрес-тестування будуть проходити такі банки:

● Приватбанк
● Ощадбанк
● Альфа-Банк
● Райффайзен Банк Аваль
● Укрексімбанк
● ПУМБ
● Укргазбанк
● УкрСиббанк
● ОТП Банк
● Креді Агріколь Банк
● Акціонерний банк “Південний”
● Таскомбанк
● Кредобанк
● Сбербанк
● Прокредит Банк
● Укрсоцбанк (результати стрес-тестування для банку будуть враховуватись зважаючи на динаміку його приєднання до Альфа-Банку)
● Мегабанк
● Банк Кредит Дніпро
● Універсал Банк
● А-Банк
● Промінвестбанк
● Ідея Банк
● Банк “Восток”
● МТБ Банк
● Банк Інвестицій та Заощаджень
● Індустріал Банк
● Банк “Глобус”
● Міжнародний інвестиційний банк
● Банк “Форвард”

Детальніша інформація про макроекономічні сценарії та підходи до стрес-тестування у 2019 році буде оприлюднена окремо на сайті Національного банку.

РЕКЛАМА

За результатами оцінки стійкості для банків буде визначено необхідний рівень нормативу достатності (адекватності) регулятивного капіталу (Н2) та нормативу достатності основного капіталу (Н3). Необхідний рівень нормативів достатності капіталу буде розраховано таким чином, щоб забезпечити виконанням банками мінімальних вимог Н3 та Н2 за базовим сценарієм (10% та 7% відповідно) та знижені вимоги за вказаними нормативами за несприятливим сценарієм (5% та 3,5% відповідно) на всьому прогнозному періоді.

Ці підходи закріплено рішенням Правління Національного банку України №97-рш “Про затвердження Технічного завдання для здійснення оцінки стійкості банків і банківської системи України у 2019 році”, яке підписано та набуває чинності 5 лютого 2019 року.

Нагадаємо, минулого року Національний банк вперше провів щорічну оцінку стійкості. Її результати засвідчили, що банківський сектор є достатньо капіталізованим, проте має збільшувати запас міцності, щоб посилити стійкість до можливих криз у майбутньому. Детальніше про підсумки минулорічної оцінки дізнайтесь тут.

Детальна інформація про результати оцінки стійкості у розрізі банків буде оприлюднена на сайті Національного банку наприкінці 2019 року.

Довідково:

З 2018 року Національний банк розпочав проведення оцінки стійкості банків, яка передбачає, в тому числі, проведення стрес-тестування для окремо визначеного Національним банком переліку банків. В процесі стрес-тестування визначаються оціночні показники фінансової звітності банку (балансу та звіту про прибутки і збитки) та необхідний рівень капіталу на три роки після звітної дати за базовим та несприятливим макроекономічними сценаріями.

Джерело:  https://bank.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=87523979&cat_id=55838