Кредити для населення стають просто недосяжнимиНезважаючи на оптимістичні прогнози представників банківського сектору та фінансистів про поновлення кредитного ринку країни вже цієї осені, банківські кредити залишаються не лише недоступними — їх стає дедалі менше. Причому “замороженими” виявилися не тільки кредити для фізичних осіб (іпотека, автокредитування та споживче кредитування), а й кредити для бізнесу. Це своєю чергою стримує пожвавлення економіки, вважають експерти.

Попри очікування учасників банківського сектору і аналітиків ринку ситуація з кредитами не поліпшується. Тож прогнози щодо пожвавлення кредитного ринку вже з 1 вересня не справдилися.

Причому кредитування не “розморозилося” як для фізичних осіб (з огляду на зростання проблемної заборгованості населення перед банками це було б логічно. — “Хрещатик”), так і для юридичних осіб. Тому живі кошти в реальний сектор економіки практично не надходять. А кредити наразі є для бізнесу вкрай дорогі — не нижче ніж 30 % річних у гривнях. Однак отримати й ці гроші для більшості підприємств майже неможливо. Розраховані такі програми лише на великий бізнес, який може заставити землю або майно.

Кредити для населення також стають просто недосяжними. Так, якщо місяць тому іпотеку пропонували населенню 7 банків, то вже станом на 1.09.2009 купити квартиру чи будинок у кредит можна лише за іпотечними програмами вже 5 банків: “ПриватБанку”, “Фольксбанку”, Universal Bank, “Кредит Європа Банку” та “БМ Банку”.

Разом зі зменшенням кількості банків та іпотечних програм ставки за кредитами залишаються захмарними — в середньому 23,96 % річних у гривнях.

РЕКЛАМА

Не поліпшується ситуація в сегменті автокредитування. Банків, що продають автівки в кредит, як, власне, і програм стає дедалі менше. Станом на 1.09.2009 позику на авто давали 10 банків: “ПриватБанк”, “Індекс-Банк”, “КредитВест Банк”, “Київська Русь”, “Фольксбанк”, “Астра Банк”, “Банк ВТБ”, “Єврокапітал”, “УкрСиббанк” та “Кредит Європа Банк”. Середні ринкові ставки — 20,49 % річних. Середній термін кредитування — 3 роки.

Кількість же банків, які видають позику споживачам, зменшується щомісяця. Станом на 1.09.2009 лише 7 банків видають такі кредити: “Київська Русь”, “Індекс-Банк”, “Кредит Європа Банк”, “ОТП Банк”, “Дельта Банк”, “УкрСиббанк” та “ПриватБанк”. Ставки коливаються від 0 до 88,43 %.

Як повідомив “Хрещатику” заступник голови правління КБ “Експобанк” Павло Гузир, ситуація на кредитному ринку вкрай складна. “На сьогодні можна з упевненістю сказати практично про припинення іпотечного кредитування населення України з огляду на причини глобального характеру. Вектором припинення кредитування стала світова фінансова криза, зумовлена іпотечною кризою у США”,— сказав він. Тому розраховувати на швидке оздоровлення цього сегменту ринку не варто.

Погодився з цим і народний депутат Василь Горбаль, який вважає, що кредити на купівлю іпотеки не будуть доступними кілька років. “По-перше, ситуацію на кредитному ринку ускладнює зниження депозитних ставок, а також термінів розміщення цих коштів у банках. Це значно подовжує пасиви банківської системи. По-друге, динаміка кредитного ринку повною мірою залежить від вирішення ситуації з проблемними банками, зокрема “Надра” і “Укрпромбанк”,— зауважив “Хрещатику” Василь Горбаль. Тому про доступне кредитування споживачам поки що слід забути. За словами пана Горбаля, недоступними залишаються і кредити для бізнесу. Для будівельної галузі це фактично означає “замороження” будівництва на невизначений термін. Така сама ситуація і в інших галузях економіки — колись доступні кредити для бізнесу стали недосяжними для підприємців. Тому, більшість економістів, яких опитав “Хрещатик”, висловили впевненість, що без поновлення кредитування реального сектору економіки, ситуація в економіці буде хиткою. Це може не виправдати прогнозів щодо можливого зростання економіки України 2010 року, про що раніше повідомляли МВФ та українські чиновники.

Автор – Дмитро ДУБЕНСЬКИЙ
Джерело – “
Хрещатик