Маленькі українські банки припинили видачу позик у будь-якій валютіУкраїнські банки більше не дають позик – принаймні у гривнях. Довготривалі кредити на нерухомість – недоступні. Нацбанк вивів частину національної валюти з обігу. Відсоткові ставки одразу почали зашкалювати. Нині у займи дають під 25% річних. Експерти кажуть, маленькі банки у цій грошовій війні можуть і не вижити.

Кредитний стоп

Маленькі українські банки припинили видачу позик у будь-якій валюті. Через коливання курсу долара охочим негайно відсвяткувати новосілля здійснення мрії доведеться відкласти щонайменше на місяць. Позичити гроші у банку для українців нині непросто. У скарбницях не вистачає вільних грошей – кредити перевищують депозитні ставки. В ідеалі збережень у банку має бути значно більше, аніж позик. А видача кругленької суми на квартиру на 30 років – перетворюється для самих банків у боргову яму. Масла у вогонь додає некерована інфляція.

Віталій Кравчук, експерт Інституту економічних досліджень: “Вона потягнула за собою підвищення ставок на депозити, збільшення джерел фінансування, відповідно зростання вартості кредитів”.

Ірина зуби з’їла на кредитах – уже вчетверте взяла позику. Обидві квартири придбала за банківський капітал. На збирання різноманітних папірців та бюрократичну тяганину витратила багато часу, однак не шкодує. Тепер позичає без проблем. Каже, якщо сума невелика, то отримати її при хорошій кредитній історії – просто.

РЕКЛАМА

Ірина Миколюк, позичальниця: “Мені потрібна була невелика сума грошей і банк, в якому я отримала кредит, видав мені кредитну картку ще на 10 тисяч гривень. Тобто це мене дуже підтримало”.

Великі гравці на ринку фінансів, запевняють експерти, витримають удар. Утім, навіть їм довелося підвищити відсоткові ставки, особливо на гривневі кредити. Невеличким банкам цьогоріч буде зовсім непереливки.

Валерія Малахова, заступник директора центру роздрібного бізнесу: “Многие банки вообще до конца года не доживут в связи с тем, что Нацбанк изъял часть гривневой массы из оборота. Сейчас по некоторым продуктам, по некоторым банкам ставки подняты до 25%”.

За кілька місяців ситуацію на ринку кредитів мають стабілізувати. Однак відсотки на позики можуть знизити лише наступного року.

Автор – Христина Шкудор
Джерело – ICTV.ua