Чи зможемо взяти іпотечний кредит?За останній місяць чимало комерційних банків почали висувати набагато жорсткіші умови для бажаючих оформити довгостроковий кредит, а саме іпотеку. Тож чимало інтернет-видань забило на сполох: від іпотечних кредитів, а згодом, можливо, й короткострокових, доведеться зовсім відмовитися. Тепер умови отримання кредиту жорсткіші.

Наприклад, чимало найбільших банків або скоротили термін кредитування до 15 років, або підняли ставку до надхмарних відсотків у доларах, внаслідок чого придбання обходиться чи не втричі дорожче.

Національний банк України ще 30 квітня збільшив облікову ставку до 12 відсотків річних. Така операція здійснюється періодично, щоб відрегулювати грошові потоки в економіці. Але прямого впливу на можливість кредитувати банками населення це не має, адже вона залежить лише від наявності у банків відповідних ресурсів. Якщо банк має достатньо довгострокових ресурсів, щоб надавати довгострокові кредити, такі як іпотека, то заборонити робити це Нацбанк не може. У цьому запевнила начальник відділу економічної роботи та грошово-кредитних відносин Рівненського обласного управління Національного банку України Тетяна Гіндіна.

— Національний банк надзвичайно пильно стежить за дотриманням комерційними банками ліквідності. Тобто банки не можуть давати кредити населенню на довгий термін, якщо не мають довгострокових вкладів. І навпаки. Це вважається золотим правилом, — наголосила пані Тетяна. — Банки, які не дотримувалися принципу ліквідності, наражали вклади громадян і виплати за ними на небезпеку.

РЕКЛАМА

Темпи інфляції залишаються на досить високому рівні. Індекс споживчих цін у першому кварталі 2008 року становив 109,7 відсотка. Помірні темпи збільшення грошової маси (на 5,1%) пов’язані насамперед з активною кредитною діяльністю банків в умовах високого попиту на кредити з боку як юридичних осіб, так і населення.

За словами Тетяни Гіндіної, з метою стримування інфляційного тиску надалі та упередження поглиблення дисбалансу в структурі активно-пасивних операцій банків, Нацбанк вжив заходів, які спонукатимуть банки до ведення зваженої кредитної політики в межах наявних за термінами та обсягами кредитних ресурсів.

— Щоправда, не бачу особливого приводу панікувати. В умовах, у яких живе більшість населення України, єдиний вихід купити житло чи інші дорогі речі — це взяти їх у кредит. Кредитування зараз дуже поширене й користується попитом у населення, — підсумувала пані Тетяна.

Автор – Ірина НИЧИПОРУК
Джерело – http://www.ogo.ua