Іпотека стає ще важчою

Опубліковано: 19 Лют. 2008

Іпотека стає ще важчоюПроте більшість громадян альтернативи їй не має… Потреба в окремому житлі в українців стрімко зростає, і це зумовлює дефіцит в Україні житлової нерухомості. Надлишок житла нині можна знайти лише в депресивних районах Донбасу (в Донецькій області в даний час нараховується близько 13 тисяч покинутих господарями квартир, у Луганській – 11 тисяч), у бідних українських селах і подекуди у містечках на заході країни.

А в більшості великих міст попит на житло значно перевищує пропозицію, навіть незважаючи на збільшення обсягів житлового будівництва. І цей фактор спричиняє зростання цін на житло до захмарних значень.

Мало кому під силу нині придбати квартиру, заплативши відразу її повну вартість. Спекулятивні ціни на нерухомість змушують основну частину українців брати кредит на житло, що дає можливість банкам досить пристойно заробляти на їхній незаможності. Проте далеко не кожен охочий в очах банкірів є гідним одержати іпотечний кредит.
Щоб банк вважав вас кредитоспроможним клієнтом, необхідно накопичити гроші на первісний внесок у розмірі 10-25% від суми кредиту, врахувати додаткові витрати, комісійні виплати з обслуговування кредиту та вартість страховки.

Кожен банк мріє зменшити власний ризик неповернення вами кредиту, тому вимоги банкірів до позичальників постійно зростають. Годі й мріяти отримати кредит у віці до 25 або після 50 років без солідного поручителя. До самотніх позичальників банкіри також ставляться з підозрою – втім, як і до обтяжених купою діточок. Ідеальний для банку позичальник – це приватний підприємець чи менеджер великої компанії у віці 30-50 років, одружений і з одним-двома дітьми, який має авто, дачу й заробляє понад 1000 доларів США на місяць. У будь-якому разі ваші доходи мають забезпечувати витрати на кожного члена родини на рівні не менше 150 доларів, не включаючи виплат банку за кредитом.

Наявність офіційних доходів прискорює процедуру розгляду й ухвалення рішення про надання кредиту. Проте банк може враховувати ваші неофіційні доходи, які можна підтвердити договором про здавання вами квартири в оренду, документами на авто, нерухомість, великі пакети акцій тощо.

РЕКЛАМА

Нині українські банки видають іпотечні кредити на термін від 5 до 30 років. Відповідно до законодавства, ви маєте право достроково повернути банку кредит – прослідкуйте, щоб це ваше право було зафіксовано в тексті кредитного договору. Але при цьому банк не відмовить собі в задоволенні злупити з вас штраф за дострокове погашення – адже йому вигідно мати вас у себе «в кишені» якомога довше.

Ставки за банківськими іпотечними кредитами становлять нині в середньому 12-13% річних у доларах США та 14-15% річних у гривнях. За оформлення кредиту доведеться заплатити 0,5-2% від його розміру. Жоден банк не надасть вам іпотечного кредиту без застави – як правило, нею виступає саме це житло або земельна ділянка чи будинок, що належить вам. А предмет застави при оформленні іпотеки необхідно буде застрахувати, така послуга обійдеться в 0,3-0,5% від вартості застави на рік. Також з великої любові до ваших грошей банк може зажадати від вас застрахувати ваше безцінне життя.

Слід врахувати, що з лютого Нацбанк України вимагає від банків посилити заходи зі зменшення ризиків неповернення іпотечних кредитів – кредитна криза у США та Великій Британії таки добряче налякала банкірів усього світу. Тому українські банки змушені тепер видавати кредити на житло з меншим терміном повернення або під більший відсоток. Тож іпотека дорожчає, проте більшість громадян альтернативи їй не має…

Джерело – http://www.slovo-unp.com