Європейський банк, українські реалії, або Як я стикнувся з іпотекоюНет повести печальнее на свете, чем повесть о квартирном вопросе…” Усе почалося з того, що я, як власник 2-кімнатної хрущовки, вирішив поміняти її на 3-кімнатну в новому будинку. Ну як поміняти – продати, взяти кредит і зробити ремонт.

Агентство знайшло нам 3-кімнатну, і ми вирішили. Але жити в ремонті з вагітною дружиною – це не фонтан, тобто беремо кредит на всю нову квартиру, через 3 місяці продаємо стару і погашаємо половину кредиту.

Здавалось, які проблеми – зарплата біла (середній клас майже), кияни (ну маленька, але своя квартирка в центрі). Але чомусь почались проблеми, банк захотів в іпотеку дві квартири.

Трохи про банк, зелене лого, три букви, зовсім не ікс і ігрек.

Думаємо, ок, дві іпотеки, але ж як продавати за три місяці? Юридична освіта стала в нагоді.

Пропонуємо – давайте запишемо в договір іпотеки, що при сплаті певної суми, наприклад 25 відсотків кредиту, квартира звільняється від обтяження. Сказати, що це було важче, ніж продати Криворіжсталь, це не сказати нічого. Хто знав, той зрозуміє – в банку є юрист, який написав один договір, і йому просто западло змінювати текст під клієнта.

Але адвокати не здаються. Зустрілись з юристом, керівником іпотечного центру, директором філії. Все супер, кава, чай, шоколад, шкіряні дивани – довгоногі секретарки. Але каже – не можемо і все, але от вам чесне банкірське, все буде тіп-топ, дамо згоду на продаж вашої квартири – як тільки так відразу.

Нє, думаю, нас чесним банкірським не купиш – стільці зранку, гроші ввечері, або навпаки. Одним словом дотисли. А чого ж не піти клієнтам назустріч? Кредит чверть мільйона доларів, переплата за 30 років, 400 тисяч, прибуток такий, майже як від продажу наркотиків.

І ось благословенний час – нова квартира, молода мама з дитинкою, а тато продає стару. Багато не хоче, треба кредити гасити. Усе є – покупець, теж кредит, теж в так званому європейському банку.

Телефоную директору філії, каже ну як там чесне банкірське? Виводьте хрущовку з іпотеки. Той каже, треба оцінку (ок мінус 200 доларів і 3 дні), ще одну оцінку на нову квартиру (аналогічно) і рішення кредитного комітету. До речі, про це в договорі ні слова. Коли буде рішення? Десь 5 робочих днів.

РЕКЛАМА

До речі, поки не забув (Комітету з захисту прав споживачів присвячується) банк бере за перерахунок виплат по кредиту суму від 100 до 500 грн.

Це означає наступне – ви виплачуєте кредит по стандартній схемі, кожен місяць сума зменшується. Ви як добросовісний середній клас, думаєте: я не буду платити 1450 доларів, а краще півтори тисячі і відсотки потім менші. І банк (знову ж таки жодного слова нема в договорі) бере за перерахунок виплат гроші.

Дуже часто клієнти не знають про це, бо гроші можуть списуватись з вашого поточного рахунку. Але деякі в нагляк кажуть: хочете нову табличку з відсотками по-місячно – 100 грн. в касу.

По-моєму, це послуга, яку клієнт не замовляв, і про яку не знав. Не треба бути суддею Конституційного Суду, щоб з’ясувати, що це суперечить українському законодавству.

Пройшов тиждень, гроші вніс, тобто кредит погашено на 25 відсотків. Результату нема. Проблема у кредитному комітеті. “У нас кінець фінансового року, звіти і баланси (читай корпоративи і відпустка)”.

Зустрівся з зеленим банком, знову – кава, чай, довгоногі дивани. Кажу – ви порушуєте договір, суд вам, панове присяжні банкіри. “А нам по фігу, ми в Україні – суд там, суд тут”. Ага, думаю, а як репутація, європейський бренд, колір такий класний?

Результат – клієнт пішов, а на ринку нерухомості в Києві зараз покупців як пиріжки не випікають.

Одним словом обізлилася адвокатська сім’я – маю час, маю натхнення. І будемо шкоду моральну вибивати – як не як, в Європу прагнемо.

Автор – Лук’ян Адвокат
Джерело –
http://www.pravda.com.ua