Черкащани звикають жити в кредит

Опубліковано: 27 Бер. 2007

чого черкащанам очікувати від банків цьогорічІз майже 3 мільярдів кредитів, виданих торік черкаськими банками, 44% отримало саме населення області. В січні-лютому банками області видано 27 млн. грн. кредитів на будівництво та придбання житла – для 242 черкащан. Ця сума у 3,3 рази перевищує іпотечні кредити січня-лютого 2006-го.

Про те, чого черкащанам очікувати від банків цьогоріч, зокрема – у кредитуванні – журналісти дізнавалися від керівників найбільших черкаських банків 22 березня, на засіданні Черкаського прес-клубу реформ.

Заступник керуючого обласною філією АКБ „Укрсоцбанк” Олег Батюк розповів, що наразі банки намагаються зробити кредитування більш доступним для всіх споживачів – в “Укрсоцбанку”, зокрема, запроваджено нову послугу – коли при отриманні кредиту на купівлю житла клієнту надається пільговий період, під час якого клієнт виплачує лише проценти по кредиту. На думку Олега Батюка, наразі більш ефективного вкладення коштів, ніж у нерухомість, наразі не існує (банківські депозити тут безнадійно програють), тож найближчі кілька років здешевіння житла очікувати не слід. Така ситуація склалася в Україні через величезний дефіцит житла. І, щоб країні за темпами будівництва нового житла наздогнати хоча б найвідсталішу країну Європи, необхідно щонайменше 30 років.

Директор Черкаського ГРУ “Приватбанку” Віктор Шуршин так само переконаний, що, хоча у Черкасах височіє все більше баштових кранів, які зводять нові багатоповерхівки – житло все одно не подешевшає. На фоні появи на ринку нерухомості новеньких квартир можуть подешевшати лише старі квартири – в будинках, збудованих 50-60 років тому, так званих «хрущовках». За словами Віктора Шуршина, черкащани все більше звикають жити в кредит. Торік Черкаське ГРУ “Приватбанку” видало черкащанам 1600 кредитів на придбання житла – на суму 60 млн. грн. Проблем з поверненням виданих на купівлю житла кредитів банк практично не має – люди розуміють, що ризикують залишитися без даху над головою.

Він також розповів, що у “Приватбанку” існує Бюро кредитний історій, база якого налічує 12 млн. українців – до неї входять всі, хто коли-небудь користувався банківськими кредитами. Крім того, Бюро кредитних історій веде свій “чорний список” ненадійних клієнтів, які не повертали або затримували повернення кредиту, або ж намагалися обдурити банк. Цією базою при наданні кредитів користуються й інші банки області – і вже не один банк відмовляв своїм майбутнім позичальникам в отриманні кредитів через те, що в минулому вони мали проблеми з поверненням кредитів. З кожним роком база клієнтів збільшується – і чим більше банк знатиме про своїх майбутніх позичальників, то меншою буде частка фінансового ризику, закладена у вартість кредиту – відповідно, кредити можуть подешевшати. За словами Віктора Шуршина, банки відмовляють позичальнику лише у трьох випадках: – майбутній позичальник потрапив до “чорного списку” неблагонадійних позичальників; – з нинішнім рівнем доходів він не в змозі обслуговувати кредит; – відбувається прихований продаж нерухомості, коли, скажімо, під купівлю будинку в селі хочуть отримати кредит, а кошти потім не повернути. При визначенні того, чи зможе майбутній позичальник повернути кредит, банкіри користуються правилом, що 50% коштів сукупного доходу позичальника має бути спрямовано на обслуговування кредиту.

РЕКЛАМА

За словами Віктора Шуршина, зараз банки області активно розвивають ринок іпотечних кредитів в інших містах Черкащини – зокрема, в Умані та Смілі, а також – споживчих кредитів – у селах області.

За словами начальника управління Національного банку України в Черкаській області Сергія Забудського, багато проблем позичальники створюють собі власноруч, не вчитуючись в умови угоди з банком – адже хочеться якнайскоріше отримати гроші. І саме тому всі, незадоволені співпрацею з банком, звертаючись до суду, програють позови з причини неуважного ознайомлення з угодою перед її підписанням. На думку Сергія Забудського, рекламна фраза “кредит за 20 чи 40 хвилин” ще не означає, що позичальник має лише цей час для вивчення тексту угоди з банком і вивчення всіх умов кредиту. Сергій Забудський розповів, що торік до обласного управління НБУ зі скаргами на роботу комерційних банків звернувся 21 черкащанин. Переважно скаржилися на небажання банку видавати їм кредит, або ж на погану роботу банкоматів. У всіх випадках правота була на боці банків, констатував Сергій Забудський.

Сергій Забудський розповів, що торік банківська система області розвивалася надзвичайно динамічно і це засвідчило значне зростання (на 75%) кількості всіх кредитів, виданих черкаськими банками. Протягом 2006 року черкащани принесли до банків області на 35% більше депозитних вкладів.

Директор Черкаської обласної дирекції „Райффайзен Банк Аваль” Олександр Скічко розповів, що з приходом нового інвестора в банку суттєво змінилися підходи до роботи і, відповідно, торік кредитний портфель обласної дирекції збільшився на 310 млн. грн. На думку Олександра Скічка, це суттєвий внесок банку в економіку області, юридичні особи якої отримали на 158 млн. грн. більше кредитних ресурсів, а населення – майже на 150 млн. грн. більше. Олександр Скічко розповів, що 50% всіх, отриманих підприємствами АПК торік, кредитів були надані їм саме обласною дирекцією „Райффайзен Банк Аваль”. Цього року для сільськогосподарських підприємств банк планує надати кредитів на 1 млрд. грн. За словами директора Черкаської обласної дирекції „Райффайзен Банк Аваль” Олександра Скічка, пріоритетним у 2007 році для банку буде кредитування купівлі житла населенням, оскільки цей ринок є новим для України і його місткість залишається величезною. Торік кредити від обласної дирекції „Райффайзен Банк Аваль” на купівлю житла отримали 844 черкащани. Цього року банк запропонував два нові види кредитування на іпотечному ринку, які довели свою затребуваність: придбання земельної ділянки в кредит та кредити на будівництво власного житла.

Для довідки: За інформацією прес-служби управління Національного банку України в Черкаській області, в січні-лютому 2007 року банками області видано іпотечних кредитів на будівництво та придбання житла 242 фізичним особам на суму 27 млн. грн., або в 3,3 рази більше, ніж за аналогічний період минулого року. У містах Черкащини кредитні кошти на отримання житла отримали 237 позичальників на загальну суму 24 млн. грн., на будівництво житла – 4 позичальники на загальну суму 2,6 млн. грн. У сільській місцевості кредит на купівлю житла отримав один позичальник, на суму 26 тисяч гривень. Для придбання житла на вторинному ринку позичальниками було отримано 23 млн. грн. кредитних коштів, у той час як на первинному – всього 1,3 млн. грн. Юридичні особи кредити на будівництво та придбання житла не отримували.

Источник – http://www.kaniv.net