Банки покривають злочинців

Опубліковано: 10 Лис. 2006

У банках Тернопільщині збільшилася кредитна заборгованістьУ банках Тернопільщині збільшилася кредитна заборгованість. Основною причиною цього є небажання керівників банків звертатися в правоохоронні органи. Так, за результатами проведеної перевірки прокурор Чортківського району порушив кримінальну справу стосовно службових осіб Тернопільського управління одного з банків за ознаками злочину та за фактом фіктивного підприємництва приватного підприємства.

Зокрема, в порушення вимог Закону України ”Про банки і банківську діяльність” начальник відділу банку та начальник відділення філії цього банку, вступивши в злочинну змову з підприємцем , зловживаючи своїм службовим становищем, з корисливих мотивів, в порушення порядку про проведення касових операцій, сприяли незаконному переведенню у готівку та легалізації грошових коштів, здобутих злочинним шляхом через розрахунковий рахунок приватного підприємства. Зловмисників не зупинило те, що згідно свідоцтва про смерть фіктивний засновник підприємства помер. За цей період за вказаною схемою вони легалізовали кошти контрагентів Тернопільської та інших областей на суму понад 3,8 млн. грн та незаконно відшкодовали ПДВ на суму понад 630 тисяч гривень. Триває слідство.

Причин збільшення кредитної заборгованості – кілька, повідомила “20 хвилин” прес-секретар обласної прокуратури Леся Долішня на нараді-семінарі, яка у п’ятницю відбулася в прокуратурі області. Це зловживання службовим становищем субИ?єктів підприємницької діяльності, складання та подання неправдивих документів для отримання кредитів, неналежне виконання службових обовИ?язків працівниками банків.

Не зважаючи на наявну суму простроченої заборгованості у системах комерційних банків жоден із них, окрім двох банків із власної ініціативи у правоохоронні органи не звернувся.

РЕКЛАМА

Більше того, керівництво банківських установ прагнуть уникнути перевірок з боку прокуратури та інших правоохоронних органів щодо виявлення, усунення та запобігання порушенням законодавства та мотивуючи це інтересами клієнта.

У більшості випадків це призводить до негативних наслідків для самої банківської установи, зокрема, до неповернення наданих кредитів. І тільки тоді, коли банк вичерпає всі свої можливості в боротьбі із шахраями, він звертається по допомогу саме до правоохоронних органів.

За результатами проведених наглядових перевірок прокурорами в цьому році порушено 10 кримінальних справ, з яких чотири надіслано до суду, внесено 22 приписи та подання. Притягнуто до дисциплінарної відповідальності 17 службових осіб, відшкодовано майже два мільйони гривень.

Втім, нацбанк коментувати цю ситуацію відмовився. Вони вважають, що це проблеми самих банків.

Автор – Юлія ТИХОВИЧ
Источник – http://www.ria.ua