Про яку компанію йдеться

Регулятор зафіксував неетичну поведінку ТОВ «Кредитпромінвест» (ЄДРПОУ 43305861). Що саме зробили представники цієї організації невідомо, але ймовірно вони шантажували або погрожували позичальнику, який не зміг вчасно заплатити за кредитним договором.

Источник: minfin.com.ua

Йдеться про порушення статті 25 Закону «Про споживче кредитування».

Примітно, що на сайті цієї компанії підкреслюють, що вона не є колекторською фірмою, хоча основний вид діяльності «Кредитпромінвесту» — це «відпрацювання проблемних активів на предмет стягнення простроченої заборгованості».

На сайті НБУ ця компанія також не значиться у списку колекторських фірм. На даний момент регулятор зареєстрував 23 такі компанії.

РЕКЛАМА

В Україні легалізують колекторські фірми

Нагадаємо, що в Україні у 2021 році вперше з’явилося законодавство про колекторські компанії та фінустанови, які займаються врегулюванням простроченої заборгованості за споживчими кредитами.

Усі компанії, які на момент введення у дію закону, працювали на цьому ринку повинні були у місячний термін подати до НБУ необхідні документи для включення їх до реєстру колекторських компаній. Для нових юросіб обмежувальних строків немає.

Після 14 жовтня 2021 року у разі відсутності компанії в реєстрі, кредитодавець чи новий кредитор будуть зобов’язані достроково розірвати договір з такою компанією.

Куди скаржитись на неетичну поведінку колекторів

Також нагадуємо, що у квітні президент Володимир Зеленський підписав закон, який посилює захист боржників від шантажу з боку колекторів.

Про порушення можна повідомити в Нацбанк. Два факти неетичної поведінки призводять до дострокового розриву договору.