Як змінилася частка NPL

«Частка непрацюючих кредитів (NPL) у банківському секторі на 1 вересня знизилася до 35% (36,3% на 1 серпня)», — йдеться в повідомленні.

Источник: minfin.com.ua

У Нацбанку додали, що з початку року зниження частки NPL склало 6 п.п. і сталося у банках всіх груп.

Продаж проблемних активів

В НБУ радять банкам продавати проблемні активи з дисконтом, а не списувати кредити. Банки не хочуть продавати борги з дисконтом тому, що бояться юридичних наслідків.

За словами заступника голови НБУ Юрія Гелетія, є певні затримки з напрацюванням внутрішніх методологій.

«Ми їх разом з Мінфіном до цього підштовхуємо. Ми готові зі свого боку надати експертизу для певних доопрацювань і внесення змін у внутрішніх процедурах. Це питання дійсно дуже важливо врегулювати», — зазначив він.

Що таке проблемний кредит

Це сумнівні та безнадійні до повернення кредити. Згідно з рекомендаціями МВФ, кредити вважають недіючими, якщо сплата основної суми та процентів за ними прострочені: 1) на три місяці (90 днів) або більше; 2) менше ніж на 90 днів, проте відповідно до національних норм нагляду вважається, що обслуговування такого кредиту є «слабким» або «незадовільним».

РЕКЛАМА

Як врегульовують заборгованість

Також НБУ повідомив, що банки продовжують врегульовувати заборгованість шляхом її реструктуризації.

На початок 2021 року було проведено 41 реструктуризацію на суму 65,2 млрд грн, що еквівалентно 16% непрацюючих кредитів.

Нагадаємо

Як писав Мінфін, частка непрацюючих кредитів (NPL) у портфелі банківської системи на початок травня 2021 зменшилася до 39,5% з 41% на початок 2021 року і з 48,3% на початок 2020 року.

У 2020 році частка непрацюючих кредитів в банках (NPL) знизилася на 7.4. п.п. до 41%. Як зазначав регулятор, банки всіх груп помітно поліпшили свої кредитні портфелі.

Показник банків іноземних груп (крім банків РФ) зафіксувався на рівні 12,3% (проти 16% в 2019 році.). Надалі іноземні банки планують використовувати заходи списання, продажу та очікують добровільного врегулювання боргів.

Банки з українським капіталом за рік знизили частку NPL з 18,6% до 14,6%. Їх основним інструментом були списання і продаж.

Читайте також: Частка непрацюючих кредитів у банківському секторізнизилася