Без згоди власника заставну квартиру продати нереальноУ Львові з’являється все більше квартир, з вікон яких звисають плакати з написом “Продається”. Деякі оголошення висять уже два-три місяці. Про ситуацію на ринку нерухомості Львова розповідає директор агентства нерухомості Майя Андрушків. – Фахівці кажуть, що зараз дуже сприятливий час для придбання нерухомості – ціни знизились, до того ж це надійне капіталовкладення. Але чи багато людей можуть дозволити собі зараз придбати квартиру?

– Якщо раніше для агентства середнього типу одна угода на тиждень вважалось середнім результатом, то тепер це унікальний результат. У січні мало кому з ріелтерів вдалося укласти угоду. Але коли закінчився наш “рамадан”, десь з 25 січня, люди активізувалися. Почалися телефонні дзвінки, багато питань. Люди прицінюються, починають оформляти завдатки. Але були випадки, коли завдаток оформили, а людині не видали депозиту. В результаті угоду розірвали, і клієнт втратив майже п’ять тисяч завдатку. Нещодавно моєму знайомому в одному з банків відкрили кредитну лінію. Під двадцять відсотків річних, але ж видали! Це хороший знак, адже як тільки банки почнуть кредитувати, почнеться рух і у нас.

– Яка ситуація з цінами на житло?

– У грудні маленьку “малосімейку” можна було придбати за 25-27 тисяч доларів. Зараз їх практично не виставляють на продаж. Ціни на однокімнатні квартири коливаються у великому діапазоні, оскільки у різних сегментах знижувались по-різному. Хтось знижує ціну і на 50%, особливо, якщо терміново потрібні гроші. Є категорія людей, які взагалі не хочуть скидати ціни на своє житло і тримають його, бо свято вірять, що вернуться колишні ціни. Несуттєво знизились ціни на заставне майно – банки не хочуть продавати квартир дешевше за суму боргу.

– Тобто на львівському ринку уже з’явились заставні квартири.

– Такі квартири є, банки навіть хочуть співпрацювати з агенціями нерухомості. Але неоднозначна ситуація з реалізацією такого майна. Якщо банку вдається вмовити людину підписати деякі папери, то вони можуть продати цю квартиру. Якщо ж людина відмовляється, затягує процес, таку квартиру фактично неможливо продати. Мін’юст дав роз’яснення, що заставні квартири можна продавати без рішення суду, але ситуація все одно суперечлива – рішення банку можна оскаржити у суді. До того ж якщо у квартирі прописані діти, продати нереально. Дитина до вісімнадцяти років вважається тимчасовим власником житла, і комітет, який захищає права дитини, не допустить продажу такої квартири.

– Деякі ріелтери прогнозують, що за кілька місяців може виникнути дефіцит житла – продаватимуть тільки ті, кому терміново потрібні гроші. Інші чекатимуть до кращих часів, а будівництво нового житла призупинене.

РЕКЛАМА

– Такого бути не може. І покупець, і продавець завжди будуть. Але скільки буде пропозицій, які відповідатимуть платоспроможності українців, – це інше питання. Хоча квартири виставляють на продаж не в тому обсязі, який був минулого року, але продавців набагато більше, ніж покупців. Продаються в основному одно- і двокімнатні квартири за дуже низьку ціну. Все решта стоїть.

– У яких районах міста найкраще продаються квартири під час кризи?

– Усі хотіли б придбати квартиру в центрі, але до тих цін, які б вони готові заплатити, продавці не спускають. Кількість квартир в історичній частині міста, які виставлені на продаж, обмежена. Тому продаються квартири у дешевших районах – на Володимира Великого, Науковій, – там, де є “малосімейки”, “хрущовки”. Не дуже продаються квартири на Сихові – вони дорогі. Квартири у таких самісіньких панельних будинках, як і в інших районах міста, коштують дорожче, бо там добре розвинена інфраструктура. Сихів – це вже як місто в місті, там живе понад двісті тисяч львів’ян. У якийсь період там різко зросли ціни, і зараз власники не дуже хочуть їх знижувати. Зараз все більше покупців кажуть – здивуй мене ціною, і я візьму квартиру у будь-якому районі. От має людина двадцять п’ять-тридцять тисяч доларів. Може, та квартира їй і не потрібна, але вона розуміє, що за таку ціну це хороше капіталовкладення. У мене є клієнти, які згодні навіть певну суму вилучити з бізнесу, якщо знайдеться квартира за конкретну ціну.

– У Києві спостерігається “велике переселення” фірм – офіси переміщуються у спальні райони, у менші приміщення. У Львові теж є така тенденція?

– Щодо оренди комерційної нерухомості, то спостерігаються дві тенденції. Винаймачі домовляються з власниками про зниження ціни або переїжджають у дешевше приміщення. Як правило, району змінювати не хочуть, адже той, хто звик працювати в центрі, не захоче переїжджати на околицю. Частіше все ж власники погоджуються піти на компроміс та знизити ціну, бо розуміють, що зараз клієнт зможе знайти дешевше приміщення у тому ж районі.

Джерело – http://www.wz.lviv.ua