Кредит недовіри

Опубліковано: 1 Лис. 2008

Кредит недовіриКоли українські банки знову почнуть кредитувати населення і компанії. Банкіри визнають: навіть якщо НБУ раптом скасує всі обмеження, кредитні портфелі вони почнуть збільшувати нескоро. 16 жовтня постановою № 328 Нацбанк послабив кредитні обмеження для банків. Раньше постановою № 319 від 11 жовтня регулятор заборонив фінустановам нарощувати кредитні портфелі, дозволивши кредитувати тільки в обсязі, що не перевищує суми повернення за вже виданими позиками.

Новою постановою банкам дозволено видавати кредити в національній валюті за наявності «відповідних вільних коштів». Доларові позики надаються клієнтам, що документально підтвердили, на які конкретно цілі буде спрямовано гроші. Перевага при цьому повинна надаватися компаніям, які мають намір витратити банківський кредит на погашення заборгованості перед іноземними кредиторами (постанова № 319 дозволяла надавати валютні кредити виключно клієнтам, які мають валютну виручку).

Тепер банк може звернутися за рефінансуванням до НБУ, якщо обсяг його строкових депозитів за 5 днів зменшився на 2%. При цьому як забезпечення за держкредитом можуть використовуватися акції власників банку (постанова № 319 дозволяла закладати тільки нерухомість фінустанови або нерухомість, залишену компаніями у заставу при отриманні кредиту). Рефінансування НБУ надається терміном до 1 року під 15% річних на суму не більш ніж 60% розміру регулятивного капіталу банку.

РЕКЛАМА

Відносна ліквідність Залишок коштів на кореспондентських і транзитних рахунках банків (з початку 2008 року)
Вводячи нові, м’якші правила, НБУ сподівається полегшити життя банкам. Однак фінустанови більше не кредитуватимуть: жодна з них зараз не може похвалитися надлишком ліквідності. Найбільші українські банки продовжують згортати програми з іпотечного та земельного кредитування, у багатьох із них не можна отримати споживчий кредит. Позики компаніям видають тільки під забезпечення обладнанням або іншими ліквідними активами (беззаставні кредити на закупівлю імпорту зараз практично не видають). «Кількість наданих кредитів обмежена, шанси отримати позику невеликі», — зізнається оператор call-центру банку «Фінанси та Кредит». При цьому низка фінустанов підвищили ставки за вже виданими кредитами: ПриватБанк, наприклад, збільшив ставку для діючих іпотечних кредитів у гривні на 1 п. п., доларовий кредит в Укрсоцбанку подорожчав на 1,5 п. п.

Банкіри визнають: навіть якщо НБУ раптом скасує всі обмеження, кредитні портфелі вони почнуть збільшувати нескоро. Контракти вважають, що це станеться не раніше ніж восени 2009-го — на той час більшість українських фінустанов розрахуються за великими зовнішніми боргами.

Джерело – http://www.kontrakty.com.ua