Кризи не буде

Опубліковано: 28 Сер. 2008

Кризи не будеЧому стагнація будівельного ринку не призведе до економічного колапсу? Якщо спад у промисловому будівництві вже почався, то в секторі спорудження житла він щойно очікується. Коли п’ять років тому президент Грузії Едуард Шеварднадзе відвідав Київ, він був вражений кількістю будівельних майданчиків в українській столиці. Грузія, що переживала тоді непрості часи, не могла похвалитися нічим подібним. Ситуація в українській економіці була значно кращою.

Пожвавлення будівництва стало однією з головних ознак економічного піднесення, яке почалося у 2000-х. Від 2003-го нових будинків, доріг та інших об’єктів споруджували мінімум на 9,9% більше щороку, єдиним винятком тенденції був багатий на політичні потрясіння 2005 рік.

Середина 2008-го. Будівельний бум припинився. За підсумками І півріччя зафіксовано спад на 1,2% (торік у той самий період будівництво зросло на 14,4%). Це початок майбутньої кризи в будівельному секторі — попереджають представники компаній галузі: кількість зведених будинків зменшуватиметься через брак і дорожнечу кредитів. У США та інших розвинених країнах криза на ринку нерухомості стала причиною сповільнення економічного зростання й дала привід говорити про загрозу рецесії. «Ситуація в будівництві — це застережний індикатор проблем в економіці», — каже директор дослідницької компанії CASE Ukraine Дмитро Боярчук. Проте криза в будівництві, що виникла в Україні, має мало спільного із ситуацією в західних країнах, і виникла вона головно з внутрішніх причин.

Інвестиційна активність знижується

Причиною сповільнення економіки розвинених країн стала бульбашка на ринку житлової нерухомості у США, що виникла у 2001-2005 роках. Через здешевлення кредитів швидко збільшився попит на будинки, вартість яких підскочила більш ніж на 50%. У 2005-2006 роках зростання попиту вичерпалося, будівельний бум припинився, ціни почали знижуватися. Проблеми з’явились у 2007-му, разом із масовим неповерненням кредитів, виданих ненадійним позичальникам під час буму. Такі кредити призвели до величезних збитків банків та фінансових компаній (які в червні 2008 року оцінювалися на $435 млрд), а також до лихоманки на фондових ринках. У результаті зменшилася ділова активність не тільки у США, а й в інших західних країнах, і почалося загальне сповільнення економічного зростання.

Спад, який почався в будівельному секторі України, мало нагадує ситуацію за кордоном. Насамперед він поки що майже не пов’язаний із житловою нерухомістю. За даними Держкомстату, будівництво зменшилося передусім за рахунок промислових і соціальних об’єктів, а також інфраструктури — доріг, трубопроводів, ліній зв’язку й електропередач. «У Дніпропетровській області спад відбувся у промисловому будівництві. В основному за рахунок підприємств Дніпропетровська та Кривого Рогу, на які припадає близько 90% усього обсягу робіт. Скоротилися й роботи щодо будівництва доріг», — зазначає замначальника управління будівництва й архітектури Дніпропетровської обласної держадміністрації В’ячеслав Желтуха. Загалом по Україні введення в експлуатацію нежитлових приміщень у січні—березні зменшилося на 29,1% — до 733,6 тис. кв. м (порівняно з аналогічним періодом минулого року). А темпи будівництва житлових площ сповільнилися, проте й далі зростали — на 7,7% до 1 897 тис. кв. м.

Це яскравий сигнал зниження інвестиційної активності в економіці. І тут добряче «постаралася» держава: зміна уряду й перетрушування керівництва держкомпаній призвели до скорочення фінансування будівництва нових доріг і соціальних об’єктів — шкіл, лікарень. Бізнес також не поспішав виділяти гроші для довгострокових проектів: у січні—березні інвестиції в основний капітал у переробній промисловості збільшилися всього на 2%, тимчасом як у І кварталі минулого року зростання становило 54,8%. Далися взнаки як різке підвищення ставок за кредитами, так і проблеми з їх отриманням, стверджують чиновники. Якщо у 2007-му гривневий кредит можна було взяти в середньому під 16-17% річних, то цього року ставки піднялися до 20-25%, каже В’ячеслав Желтуха. Дорожнечу та зменшення кількості кредитів експерти зазвичай пов’язують із наслідками загальносвітової фінансової кризи, а також із зусиллями уряду й Національного банку в боротьбі з інфляцією, коли влада обмежувала рух грошової маси.

Заставне житло У І півріччі збільшення обсягу іпотечних кредитів сповільнилося

Проте дані НБУ не підтверджують того, що є серйозні проблеми з видачею кредитів бізнесу. За січень—червень обсяг позик компаніям збільшився на 19,8% (за аналогічний період минулого року — на 25,1%). Ба більше, приплив зарубіжних грошей в українську економіку зростає і далі. За перші 6 місяців цього року прямі іноземні інвестиції зросли на $5,1 млрд — це на 40% більше, ніж у І півріччі минулого року ($3,6 млрд). Тільки спрямовуються ці гроші не у промисловість та інфраструктуру. 63,2% вкладених у січні—червні іноземних інвестицій пішли у фінансовий та банківський сектори.

Зменшення вкладень у промисловість, очевидно, пов’язане зі стрімким зростанням цін. За останні 12 місяців індекс цін виробників промислової продукції підвищився на 46,8%, поставивши рекорд щонайменше за вісім років. Цемент, цегла, щебінь подорожчали за останні півтора року вдвічі-втричі. Швидко дорожчають сировина, обладнання й енергоносії, і в багатьох компаніях стає менше грошей, які можна було б спрямувати на розширення. При цьому труднощів з інвестиціями нині зазнають насамперед середні та дрібні компанії, не пов’язані з видобуванням сировини. А металургійні та хімічні гіганти купаються у грошах. Їхні доходи різко підскочили після зльоту експортних цін у 2007-2008 роках приблизно вдвічі. У січні—травні виручка від продажу за кордон чорних металів зросла на 47,2% до $9,7 млрд, а доходи від експорту хімічної продукції — на 26,2% до $2,1 млрд. «Обсяги робіт зростають», — задоволений Станіслав Маліков, директор інституту «Донецький ПромбудНДІпроект», де проектують металургійне та коксохімічне виробництво.

Квартирна бульбашка готова здуватися

РЕКЛАМА

Якщо спад у промисловому будівництві вже почався, то в секторі спорудження житла він щойно очікується. І дуже скоро, запевняють представники будівельних компаній. У липні найбільший з українських будівельних холдингів — Київміськбуд — попередив про можливе припинення закладки нових будинків через проблеми з фінансуванням. Такі прогнози висловлювали не лише представники Київміськбуду. «Будівництво може бути зупинене на чверті майданчиків», — вважає Василь Сулима, керівник будівельної компанії «Придніпров’я» (Дніпропетровськ). Основна проблема — не брак інвестицій, а низький попит. «Житло дуже погано продається», — нарікає Василь Сулима.

Ця ситуація вже трохи нагадує американську кризу. Потік покупців порідшав через зниження активності банків у видачі іпотечних кредитів, кажуть представники будівельних компаній. «Уперше в історії іпотечного кредитування (України. — Ред.) сегмент іпотеки загальмував темпи зростання», — йдеться у звіті Української національної іпотечної асоціації за квітень—червень 2008 року. Причинами, за версією гравців ринку нерухомості, стали підвищення відсоткових ставок і ускладнення умов видачі кредитів на купівлю житла. «Дедалі більша інфляція змушує банкірів переглядати підходи до довгострокового іпотечного кредитування в бік збільшення ставок», — пояснює представник київської компанії «ТІКО-констракшен» Надія Леонець.

«У вас несчастные случаи на стройке были?»

Зростання обсягу іпотечних кредитів, що видаються, справді сповільнилося. Якщо у січні—червні 2007 року, за даними НБУ, таких позик стало більше на 61,8%, то за перші шість місяців 2008-го — лише на 21,7%. Хоча в абсолютних числах різниця не настільки велика: у І півріччі минулого року портфель позик зріс на 12,7 млрд грн, а в цьому — на 10,1 млрд грн. Проте навряд чи причиною зменшення стало зростання відсоткових ставок. За даними УНІА, за рік ставки за кредитами в іноземних валютах, в яких видають понад 80% іпотечних позик, підвищилися незначно. Наприклад, середня ставка за кредитом у доларах США піднялася з 11,99% до 13,7% річних.

Проблема не лише в обмеженні можливості українців брати позики. Дедалі більше іпотечних кредитів, узятих під заставу нерухомості, використовують зовсім не на придбання житла. За даними УНІА, у квітні—червні 63,9% таких позик було спрямовано на різні споживчі цілі. А для купівлі квартир люди скористалися лише 31% кредитів. Рік тому на житло витрачали більше іпотечних позик — 39,6%. Ці факти підтверджують інше пояснення низького попиту — дуже високі ціни на квартири, які з 2005-го у великих містах подорожчали у два-три рази. «Повторюється ситуація 2005 року. Прийшла інша влада, і клієнти бояться показувати капітал. Чиновники, керівники — ця частина клієнтів просто відпала», — розповідає працівник компанії, яка зводить заміські будинки під Києвом.

Що буде

Спад у будівництві вже призвів до невеликого скорочення виробництва будматеріалів. Але причини, які зумовили спад, — повільні темпи зростання інвестицій у промисловість і зниження попиту на житло — не спровокують зупинення темпів української економіки, вважають експерти. Локомотивом зростання є не інвестиції, а попит на товари та послуги. За даними Міжнародного центру перспективних досліджень, частка споживання у структурі ВВП становить 79%. Основний чинник, від якого залежить попит, — підвищення доходів населення. А його темпи цього року помітно збільшилися. За даними Держкомстату, в січні—травні доходи населення зросли на 45,9%. Це перевищує інфляцію, яка з червня 2007 року до травня 2008-го становила 31,1%. Дефіцит кадрів на ринку праці й президентські вибори, що наближаються, змушують прогнозувати подальше зростання доходів.

Розвиток подій за американським варіантом, коли проблеми з виплатою іпотечних кредитів підкосили фінансові ринки, майже неможливий. За даними міжнародної рейтингової агенції Standard & Poor’s, рівень гіпотетичних валових проблемних активів у банківській системі України зменшується, хоча й величезний — 35-50%. Але обсяги іпотеки в Україні незначні порівняно з розвиненими країнами. На 1 січня іпотечний портфель банків дорівнював 8% ВВП, тоді як у США його обсяг — 75% ВВП.

Будівництво, стій! У січні—червні обсяги будівельних робіт зменшилися вперше з 2005 року

Через проблеми з інвестиціями може сповільнитися розвиток економіки в майбутньому, коли наявних виробничих потужностей та інфраструктури буде недостатньо для зростання. На думку аналітиків Standard & Poor’s, основними ризиками для української економіки є висока інфляція, можливе зниження курсу гривні, а також можливе падіння цін на основну експортну продукцію, насамперед на сталь. Такі тенденції поставлять під загрозу підвищення рівня реальних доходів українців і призведуть до зменшення попиту.

Автори – Костянтин КРАВЧУК, Антоніна ТУРПАК
Джерело –
http://www.kontrakty.com.ua