Обсяги автокредитування влітку впали на 25 % в порівнянні з показниками січня — травня нинішнього рокуЗа словами експертів, це спричинено адміністративними обмеженнями НБУ кредитної політики комерційних банків. За їхніми прогнозами, у вересні кредити подорожчають до 25—30 % річних. Це в свою чергу скоротить обсяги автокредитування ще на 20 %. Проте, НБУ не збирається лібералізувати вимоги до кредитної політики банків, а навпаки планує ввести нові обмеження на ринку фінансових послуг уже найближчим часом. 

Директор компанії “АutoConsalting” заявив, що за підсумком літніх місяців обсяги автокредитування скоротилися на 25 % в порівнянні з січнем — травнем нинішнього року. Як він повідомив “Хрещатику”, в травні ще спострерігалася позитивна динаміка продажу автомобілів у кредит, “проте, починаючи з червня, обсяги продажів поступово падали, і наразі вони скоротилися майже на чверть, приблизно на 10 тис. автомобілів”, — наголосив Олег Омельницький. За його словами, скорочення продажів пов’язане з введенням НБУ регуляторних постанов щодо резервування коштів банками під споживчі кредити, а також підвищення до 3 % ставок на ці кредити банками, починаючи з квітня.

Про обвал ринку автокредитування підтверджують і самі банкіри. Як повідомив “Хрещатику” начальник управління кредитними продуктами роздрібного банкінгу “Укргазбанку” Дмитро Замотаєв, після введення НБУ регуляторних постанов, спостерігається тенденція до зниження споживчого попиту на автокредити в межах 20 %. На його думку, спад обсягів продажу автомобілів продовжуватиметься і в другому півріччі 2008 року. “В нинішньому році розраховувати на лібералізацію умов не доводиться. Навпаки, очікуємо ще жорсткіших умов кредитування банками. Швидше за все, в другому півріччі 2008 року спостерігатимемо повну відсутність пропозицій банків щодо кредитування авто без першого внеску”, — наголосив Дмитро Замотаєв.

РЕКЛАМА

“Найближчим часом споживчі кредити подорожчають на 10—15 %. До 20 % подорожчає іпотека. Банки прописують в кредитних договорах плаваючу кредитну ставку в гривнях, для убезпечення себе від інфляційних коливань та невизначеності на фінансовому ринку. Крім того, низка банків наразі впроваджує штрафні санкції за передчасне погашення кредиту. Комерційні банки поставлені у жорсткі умови регулятором, тому змушені скорочувати свої кредитні програми і піднімати ставки, виконуючи вимоги НБУ”, — повідомив “Хрещатику” лідер громадської організації “За прозорість фінансових ринків” Тарас Загородний. Таким чином уже восени кредитні ставки на авто коштуватимуть 25—30 % річних в гривневому еквіваленті, а це своєю чергою скоротить попит на банківські продукти ще в межах 20 %, впевнений пан Загородний.

Проте зі свого боку НБУ не планує скасовувати обмеження резервування коштів для кредитів. Як стало відомо “Хрещатику”, найближчим часом регулятор планує зовсім заборонити банкам видавати кредити без першого внеску. Крім того, Нацбанк планує ввести ще жорсткіші умови резервування коштів для проблемних кредитів та вимог до платоспроможності клієнтів комерційних банків.

Автор – Дмитро ДУБЕНСЬКИЙ
Джерело – http://www.kreschatic.kiev.ua