Скорочення іпотечного кредитування істотно не впливає на будівництво житла в Івано-ФранківськуЕкономічних підстав для зниження цін на первинному ринку житла в Івано-Франківську немає – до такого висновку прийшли після аналізу ринкової ситуації керівники найбільших будівельних фірм міста, які на засіданні президії Асоціації працівників будівельної галузі м.Івано-Франківська обговорили підняту столичними засобами масової інформації тему обвалу ринку житла в Києві та Україні.

Навпаки, постійне подорожчання енергоносіїв і нестача житла на первинному ринку, на думку власника фірми «Ярковиця» Володимира Балагури, є реальною підставою для дальшого зростання цін на житло. Якщо в Україні торік побудовано лише 6-7 млн. кв. м житла, а для задоволення попиту потрібно будувати щороку понад 46 млн. кв. м житла, то в Івано-Франківську відповідно торік було здано 150 тисяч кв. м житла й треба було б побудувати 400 тисяч кв. м. житла. Тобто з цього напрошується висновок, що за нинішніх темпів житлового будівництва потрібно ще й у два-три рази нарощувати обсяги, вважає В. Балагура.

Директор фірми «Екстім» Роман Тимків тим часом прогнозує навіть підвищення цін в Івано-Франківську на житло щонайменше ще на 15% до кінця поточного року. На його думку, говорити про кризу нерухомості в Івано-Франківську немає причин, бо в місті і так найнижчі ціни на збудоване житло, а місцеві забудівники із рентабельністю будівництва до 30% найбільш наближені до собівартості житла. Через це опускати ціни на житло при тотальному збільшенні цін на будівельні матеріали, метал і залізобетон є не реально, стверджує Р. Тимків. Натомість резерви для зменшення цін на житло, вважає він, є передусім в українських мегаполісах — Києві, Дніпропетровську, Харкові та ін., де ціна квадратного метра житла в 5-6 разів вища від цін в Івано-Франківську за приблизно однакової собівартості житла.

РЕКЛАМА

Саме для мегаполісів нині є набагато болючішою проблема скорочення іпотечного кредитування. В Івано-Франківську частка тих покупців житла, які скористалися банківськими кредитами, становить всього 2-3%. «Галичани на загал звикли заробляти і накопичувати гроші, а не жити в борг, це зовсім інша ментальність», — каже на це В. Балагура.

Якщо нині динаміка зростання попиту на житло в Івано-Франківську є вже не такою стрімкою, як це спостерігалося раніше, то, на думку директора ТзОВ «Гаразд Україна» Костянтина Бородайка, це є радше наслідком зменшення купівельної спроможності людей через зростання вартості будматеріалів, а не проблемою скорочення іпотечного кредитування, яка негативно позначилася на столичній будівельній індустрії.

Джерело – Прес-служба Асоціації працівників будівельної галузі м.Івано-Франківська