Що державі добре, то ріелтору — смерть?Нацбанк вирішив боротися з інфляцією підняттям облікової ставки. Від 30 квітня вона зросла з 10 до 12 %. Окремі експерти прогнозують, що така новація призведе до подорожчання гривневих кредитів. Наслідками нібито можуть бути: зменшення обсягів іпотечного кредитування, здешевлення нерухомості, банкрутство ріелторських компаній. Наскільки ці прогнози відповідають дійсності?

Проста арифметика

Підняття облікової ставки Нацбанк пояснює необхідністю боротьби з інфляцією. «Центробанк стривожений тим, що незважаючи на прийняті заходи, рівень інфляції є доволі високим. Саме тому вирішили підняти облікову ставку до 12 %», — говорить Анатолій Шаповал, заступник голови НБУ.

За словами Галини Сьомої, заступника начальника Івано-Франківського регіонального управління Нацбанку, облікова ставка не матиме впливу на кредитну політику комерційних банків. «Ця ставка впливає лише, коли НБУ продає свої вільні гривневі ресурси на міжбанківському аукціоні. Тоді стартова ставка має становити не 10, а 12 %. Але вже навіть до 30 квітня багато торгів починалися зі стартовою ставкою 15 %», — говорить Галина Сьома.

За її словами, банки не підніматимуть відсотки по кредитах, навіть попри те, що купуватимуть нацвалюту дорожче. «Зростання відсотків по кредитах можна пояснити лише одним: банки піднімають відсотки по депозитах і зрозуміло, що їм треба компенсувати витрати. Якщо депозит — під 15  % річних, то, щоби банк заробив, треба, аби кредит був не менше 20 %», — вважає Галина Сьома.

Запізнилися

Натомість, банкіри не вважають збільшення облікової ставки панацеєю від інфляції. Говорять, що її зростання — це показник фінансової нестабільності України. Більше того, фінансисти вважають, що суттєве подорожчання кредитів є дещо надуманим.

«Підняття облікової ставки — це наслідок тих процесів, що вже відбулися в Україні, — говорить Любомир Ерстенюк, заступник директора івано-франківської дирекції «Індекс-Банку». — Зростання вартості кредитних ресурсів на міжбанківському ринку, а також брак національної валюти призвели до того, що банки уже збільшили відсоткові ставки по гривневих кредитах».

За прогнозами Любомира Ерстенюка, найближчим часом гривня має зрости на 2–4  %. «Уже тепер деякі банки підняли відсоткові ставки по кредитах у гривнях з 15 до 17 %. Можливо, незабаром ставка підніметься до 18–20 % річних», — говорить пан Любомир.

Щодо долара, то відсотки по ньому уже по суті зросли на 1–2 %. Нині ефективна кредитна ставка (враховує всі комісії) у цій валюті становить 13–14 % річних.

Загалом же, банкіри вважають, що українці не перестануть користуватися кредитами, в тому числі іпотекою, навіть дорожчою. «Все залежить від рівня інфляції і середньої зарплати, — каже Любомир Ерстенюк. — Іпотечні кредити — довгострокові, тож, зважаючи на суттєве зростання заробітної плати, навряд чи українці перестануть користуватися іпотекою».

Ажіотаж триває

РЕКЛАМА

Більшість експертів до підняття облікової ставки ставляться спокійно. Втім, кажуть, що у зв’язку із подорожчанням іпотеки ринок нерухомості, наприклад, у містах-мільйонниках може уповільнитись. «Кредити грають велику роль скажімо у Києві чи Донецьку, — говорить Сергій Майзель, директор ріелторської компанії «Прикарпатський дім». — Там 60–70 % житла купується в кредит. Це пов’язано із вартістю — квартири коштують від 200 тис. дол., а таку суму зібрати готівкою майже нереально. У невеликих західноукраїнських містах подорожчання кредитів не  зіграє великої ролі. Наприклад, в Івано-Франківську лише 25 % покупців нерухомості користуються іпотекою. В основному житло купують за готівку».

Отже, прогноз, що нерухомість перестануть купувати, прикарпатські банкіри та ріелтори називають абсурдним. Говорять про те, що коли в державі нестабільна економіка чи політична ситуація, то громадяни намагаються вкладати заощадження, перш за все, в нерухомість. «Коли долар вперше упав в ціні, в Івано-Франківську був бум на квартири. Люди не хотіли втратити гроші і тому вкладали їх у житло», — говорить Любомир Ерстенюк.

За інформацією ж Сергія Майзеля, в Івано-Франківську той бум на ринку нерухомості триває із грудня минулого року і донині. Крім того, ріелтор стверджує, що кожних три роки зазвичай проходить хвиля, коли масово скуповують житло. Особливо — це стосується «вторинки», яку майже одразу можна здавати в  оренду та отримувати прибуток.

Говорить учасник ринку:

Володимир Балагура, директор ПП «Ярковиця», Івано-Франківськ:
«При нашій будівельній компанії створена агенція нерухомості «Ярковиця». Я  вважаю, що кожна велика будівельна фірма повинна мати, так би мовити, свій відділ реалізації. Відмовлятися від них не будуть. Це, як мати гастроном і не  мати в ньому продавців. До того ж, наша агенція нерухомості займається не лише продажем квартир, вона забезпечує ще й юридичний супровід фірми — у нас працюють висококваліфіковані юристи. Хоча разом з тим, наша фірма співпрацює і з іншими агенціями нерухомості».

Словник:

Облікова ставка Національного банку України — виражена у відсотках плата, що береться Національним банком України за  рефінансування комерційних банків шляхом купівлі векселів до настання строку платежу з них і утримується з номінальної суми векселя. Облікова ставка є найнижчою серед ставок рефінансування і є орієнтиром ціни на гроші.
Облікова ставка НБУ — один з монетарних інструментів, за допомогою якого Нацбанкбанк установлює для суб’єктів грошово-кредитного ринку орієнтир щодо вартості залучених та розміщених грошових коштів на відповідний період і є основною процентною ставкою, яка залежить від процесів, що відбуваються в  макроекономічній, бюджетній сферах та на грошово-кредитному ринку.

Зростання облікової ставки:

вересень 2004 — 7,5 %
жовтень 2004 — 8 %
листопад — 9 %
серпень 2005 — 9,5 %
жовтень 2006 — 8,5 %
травень 2007 — 8 %
січень 2008 — 10 %
квітень 2008 — 12 %

Цікаво:

— У березні 2008 року послуг з операцій з нерухомим майном в Україні надано на 1053,7 млн. грн. (у березні 2007 р. — на 776,2 млн. грн.), а за весь перший квартал — на суму 3022,6 млн. грн. (у першому кварталі 2007 р. — 2192,8 млн. грн.).
— У 2007 році компанії в сегменті операцій з нерухомістю отримали у 5,2  рази більше прибутку, ніж у 2006-му, — більше 30 млрд. грн.

Автор – Олеся Ткачик
Джерело – http://status.net.ua