Банки призупинили видачу кредитівКомерційні банки підвищили вартість кредитів за всіма програмами, а от деякі взагалі призупинили їх видачу. Та підтвердити цей факт погоджуються не всі керівники комерційних установ. Про підвищення відсоткових ставок у «банківських колах» заговорили ще перед травневими канікулами, проте офіційно підтвердити новозміни не погоджувалися у жодному комерційному банку. Посилаючись переважно на невизначеність даної ситуації. Проте тепер вже стало відомо, що кредити у комерцбанках таки подорожчали в середньому на три відсотки. 

«Кредити, як для населення, так і для підприємств, піднялися. Основною причиною цього можна назвати підвищення облікової ставки Національним банком України. У комерційному банку вистачає грошових ресурсів, проте вони стали дорожчими. Жоден банк не буде працювати собі у збиток, тому в даному випадку доводиться підвищувати відсоткові ставки за кредитами», – прокоментував ситуацію керуючий «Кредитпромбанку» в місті Хмельницькому Денис Костін. Для прикладу, у цьому ж банку відсоткова ставка кредиту на житло в національній валюті тепер становить 12,49% річних, тоді як не так давно ще була 11,99%. А от авто в кредит комерційна установа віддає за 20% річних. Проте така ситуація вже й не настільки сумна, адже якщо деякі банки і взагалі призупинили видачу кредитів в доларах, то інші за рахунок власних ресурсів не збираються вдаватися до таких жорстких дій. Хоча і ті, і інші підняли відсотки за кредитом. Іпотечна криза в США (знецінення нерухомого заставного майна, неповернення іпотечних позик споживачами — прим. автора) тепер добре відчутна і на політиці українських банків з іноземним капіталом.

Відреагував на це і Нацбанк, підвищивши облікову ставку до 12% річних (з 10% річних), автоматично подорожчали і позики для населення та корпоративних клієнтів. Поки ще залишаються комерційні банки, де відсоткова ставка не змінилася. «У нашому банку ще не було підняття відсоткових ставок за кредитами. Коментувати, буде це чи ні, поки що зарано», – розповів керуючий VAB Банку в місті Хмельницькому Олег Вашеняк. За словами керуючого «Кредитпромбанку» Дениса Костіна, ситуація із підвищеними відсотковими ставками, можливо, триватиме весь травень. Проте залучення грошових ресурсів до банківського обігу дещо здешевить кредити. Та чи зупиниться на цьому подорожчання відсотків і чи повернуться вони до попереднього рівня, не знають навіть аси фінансової справи.

РЕКЛАМА

«Комерційні банки не формують економіку, вони лише віддзеркалюють світові економічні тенденції. Подорожчання кредитів — це нормально, ні в якому разі це не кризова ситуація. Такі тенденції виникають періодично. Ситуація з підвищення вартості ставок кредитування та ціни на ресурси характерна не лише для України чи окремих банків, а відповідає всій фінансовій світовій системі», – стверджує директор Хмельницької філії ПриватБанку Юрій Браніцький. Він переконаний, що дана ситуація є нормальною, адже українська економіка не витримала б, якби врозріз світовим тенденціям банки і далі понижували відсоткові ставки за кредитами та піднімали за депозитами. На будь-яку ситуацію є термін, відповідно і подорожчання кредитів теж зупиниться, в цьому переконаний Юрій Олександрович. За словами директора комерційного банку, робота із клієнтами і надалі продовжується за давно визначеною стратегією. «Наш банк має укомплектовану ресурсну грошову базу. Тому це дає змогу не зупиняти видачу кредитів, а під впливом теперішньої економічної ситуації довелося підняти відсоткові ставки за кредитами», – додав Юрій Олександрович.

Джерело – http://20minut.ua