У Житомирi вигiднiше купувати старi квартири. За кредитом на нове помешкання платять 2,7 тисячi гривень щомiсяцяТорiк мiська влада Житомира дала дозвiл на проектування 47 житлових багатоповерхiвок. Найбiльше будують для вiйськових та СБУ. Решта житомирян має купувати новi квартири за власний кошт.

41-рiчний Андрiй Журавський грошi на власне житло збирає з 2000 року. Iз дружиною та двома синами, 13 та 15 рокiв, живе в гуртожитку на житломасивi Польова.

— Наскладав сiм тисяч доларiв, — розказує Андрiй. — Думали, на почин вистачить, а на решту вiзьмемо кредит. Хотiли хоча б однокiмнатну невелику купити, бо вже дiти великi. Тiсно нам у гуртожиткiвськiй кiмнатцi.

Обдзвонив усi будкомпанiї. Найдешевшi квартири на вул. Щорса продає ”Житомирбудзамовник”. Цiна — 252 тис. грн. Однак внести треба 30% вiд вартостi квартири — 77 тис. грн. Андрiя вiдразу попередили, що житловi кредити на новобудови цiєї компанiї не дають. Однокiмнатнi на вул. Перемоги, за кiлька зупинок вiд центру мiста, продають за 313 тис. Одразу треба заплатити 10% — 61 тис. грн. На решту можна оформити доларовий кредит на 30 рокiв. У вiддiлi продажу кажуть, що за ним вiдсотки нижчi. Щомiсяця треба буде сплачувати по 2,7 тис. грн. Проте сiм’я Журавських заробляє 2,1 тис.

У житомирян доходи незначнi. Середня зарплата, за даними Держкомстату України, у квiтнi становила 913 грн.

— Нове житло в Житомирi продається не дуже жваво, — розказує Валерiй Головатенко, 48 рокiв, керiвник управлiння мiстобудування та архiтектури Житомирської мiськради. — До нашого ринку прицiнювалися великi компанiї-забудовники. Пiсля монiторингу дiйшли висновку, що за рiк тут можна продати не бiльш як 75 тисяч ”квадратiв” житла.

За два роки дрiбнi забудовники обiцяють здати в Житомирi до 200 тис. кв. м новобудов. Отже, чверть квартир не розкуплять. Будiвництво можуть заморозити на кiлька рокiв, допоки не знайдуть покупцiв на всi помешкання. Рештi доведеться чекати.

Найдешевша однокiмнатна обiйдеться у 50 тисяч доларiв

У мiстi вже є кiлька таких новобудов. Примiром, на вул. Черняховського споруджують двi десятиповерхiвки на 108 квартир кожна. Їх мали здати 2006-го. Нинi четверо будiвельникiв кладуть цеглу на шостому поверсi. На питання, коли закiнчать, неохоче вiдповiдають: ”Може, й у цьому роцi… ”. Затримують здачу багатоповерхiвки на вул. Корольова, поблизу трамвайно-тролейбусного депо.

Найбiльшу в Житомирi новобудову зводить компанiя ”ОлвiтаБуд”. У восьмисекцiйному житловому комплексi на 14–18 поверхiв буде 475 квартир. Здати обiцяють до 2010 року. У мiстi цю компанiю рекламують як великого столичного забудовника. Насправдi вона здала у Києвi лише кiлька будинкiв. Чи вистачить ”ОлвiтаБуд” своїх, а не людських коштiв, аби вчасно закiнчити будiвництво, у компанiї говорити вiдмовляються.

РЕКЛАМА

Безпечнiше обирати новi помешкання на вул. Перемоги. У будинок вкладає грошi ”Приватбанк” — 30 млн грн. Незалежно вiд того, розкуплять квартири чи нi, цiєї суми вистачить, аби вчасно здати об’єкт. Ще два будинки на вул. Героїв Чорнобиля та Богуна зводить столичний холдинг ”Київмiськбуд”. Продаватимуть квартири восени. Ця компанiя свої новобудови здає вчасно.

— Цiну поки що не встановили, — зазначає керiвник управлiння будiвництва в регiонах ”Київмiськбуду” Петро Гордiєнко. — Однак у Києвi ми пропонуємо однi з найнижчих цiн на квартири.

Столична компанiя планує збудувати 375 тис. кв. м нового житла в Житомирi на вулицях Потапова, Малинськiй та Народицькiй — Крошенський житломасив.

Родина Журавських поки що вiдмовилася купувати нову квартиру.

— Дешевше як за 50 тисяч доларiв нiчого нема, — пояснює Андрiй. — А однокiмнатну хрущовку можна виторгувати i за 30 тисяч. Треба тiльки знайти банк, де нам погодяться видати кредит.

ЩО БУДУЮТЬ У ЖИТОМИРI

Цiна, грн/кв. м Термiн здачi Компанiя-забудовник Спосiб залучення коштiв
вул. Перемоги, 99 4 900 IV кв. 2007 р. ТОВ ”ЖитомирПриватбуд”
ФФБ
вул. Ватутiна 5 000 2010 р. ТОВ ”ОлвiтаБуд” ФФБ
вул. Корольова, 48б 4 600 IV кв. 2007 р. ВАТ ”Житомирбуд” —
вул. Героїв Чорнобиля —* 2009 р. ХК ”Київмiськбуд” ФФБ
вул. Черняховського, 108б — IV кв. 2006 р. ДП ”Промжитлобуд” —
вул. Чорновола, 4 (центр)
6 000 2008 р. ТОВ ”ТММ” договiр пайової участi
вул. Щорса, 155
4 290 II кв. 2008 р. ТОВ ”Житомирбудзамовник” договiр пайової участi
просп. Миру — 2007 р. ТОВ ”Укрелiтбуд” —
вул. Народицька —* — ХК ”Київмiськбуд” ФФБ
вул. Богуна —* 2008 р. ТОВ ”ОлвiтаБуд”, ХК ”Київмiськбуд” ФФБ

ФФБ — фонд фiнансування будiвництва

* продаж почнеться в другому пiврiччi 2007 р.

данi: ”ГПУ”

Автор – Сергiй ГРОМОВИЙ
Источник – http://gpu.ua