Черговий будівельний скандал. 3 роки тому люди віддали гроші за квартири, яких не збудували й досі. На цей раз інвестори звинувачують державну фірму. Вони вийшли із пікетом до стін мерії.

Стурбовані інвестори зранку пікетували міську адміністрацію. Розповідають, що до цього пройшли спілкування з керівництвом «Житлоінбуду». Втім, очікуваного результату не отримали. Всі сподівання покладають на нову столичну владу. Бо будівельна компанія – державна. Однак до вкладників міські чиновники не вийшли.

Сергій Фурс, інвестор: «Ніхто з представників Київміськадміністрації з нами не порозмовляв – потім просто вони забрали наші документи в руки, канцелярія, тому що воно не влазило в поштову скриньку».

Колективна скарга на компанію-порушника складається зі 170 аркушів. Там викладено усі подробиці справи. Сергій – один з інвесторів – розповідає, що заради того, щоб придбати нову двокімнатну квартиру на Васильківській був змушений продати житло у центрі Києва. За нове помешкання, каже, віддав усю суму одразу.

Сергій, інвестор: «Я продал в центре города квартиру: в светлую, со всеми налогами – все вложил сюда. И теперь получается, мы бесправные люди, что происходит, мы понять не можем».

Вкладники розповідають, щоб не роздмухувати занепокоєння у киян, на будівельний майданчик час від часу приїжджали вантажівки. Втім, серйозних будівельних робіт не проводили.

З моменту підписання договору інвесторами пройшло вже 3 роки, за цей період на будмайданчику нічого не побудували. В «Житлоінбуді» пояснюють, що затягування відбувається через підготовку проектної документації.

Від офіційних коментарів керівництво будівельної компанії категорично відмовляється. Люди кажуть, що деякі представники «Житлоінбуду» вже пропонували їм забрати свої кошти. Однак кияни переконують, що сьогодні цих грошей на придбання житла вже не вистачить. І вимагають від офіційних осіб роз’яснити причини виникнення конфлікту.

Владислава Гончаревська, інвестор: «Когда ми заключали договор, нам показывали план этой площадки и говорили, что нет проблем, землеотвод есть, все хорошо. Значит, сегодня здесь перед мэрией ми выяснили, что 4 га, которые были под наш дом на самом деле «Житлоинбуд» не переданы».

Тому шукати правди пікетувальники вирішили під стінами Управління державної охорони. Мовляв, саме цій державній структурі належить будівельна компанія. Тут з інвесторами спілкувався представник управління Сергій Кузнєцов. Він вислухав людей і пообіцяв у 10-денний термін з’ясувати обставини справи.

Сергій Кузнєцов, представник управління державної охорони: «Те, що я зможу до того часу – я розповім вам телефоном, а потім далі будемо розбиратися».

Серед імовірних причин затягування будівництва самі інвестори називають подорожчання житла в цьому районі. Адже поруч із ділянкою, де має з’явитися багатоповерхівка, будується станція метро. Відповідно після її відкриття квадратний метр тут буде коштувати значно вище, аніж 3 тисячі гривень, як це обійшлося інвесторам 3 роки тому.

Автор – Анастасія Гонтар, Віктор Карпенко,
Источник – “НТН”
http://agent.ua