АУБ та НБУ домовились про врахування позицiї банкiв щодо надання споживачу iнформацiї про умови кредитування

Голова Нацiонального банку України Володимир Стельмах та Президент Асоцiацiї українських банкiв Олександр Сугоняко обговорили Постанову НБУ N 168 щодо Правил надання споживачу iнформацiї про умови кредитування. Як прокоментував результати зустрiчi Президент АУБ, ставлення Асоцiацiї i банкiв до цiєї Постанови спокiйне.

НБУ виконав норму Закону про захист прав споживача i випустив Правила, за якими банки мають показувати реальну ефективну ставку за споживчими кредитами. Це сприятиме створенню прозорих i зрозумiлих стосункiв мiж клiєнтами i банками. Тож НБУ як регулятор зробив добру справу. I хоча банки зараз матимуть певнi технiчнi ускладнення, в цiлому це позитивно позначиться на довiрi до банкiвської системи.

Разом з тим, вiдзначив Президент АУБ, цi Правила несуть в собi i певнi проблеми, якi потрiбно розв”язувати. По-перше НБУ дав тiльки три днi для того, щоб банки почали виконувати цi Правила. Цього недостатньо, оскiльки треба внести змiни до регламенту бiзнес-процесiв, особливо в частинi їх iнформатизацiї. Потрiбно внести змiни до програм, формату документiв тощо. Все це потребує часу, i так швидко це зробити неможливо. Є у Правилах також спiрнi позицiї, як, скажiмо, те, що до споживчих кредитiв вiднесенi iнвестицiйнi та iпотечнi кредити. Дискусiйним є також i те, чому банки мають вiдносити до ефективної процентної ставки платежi, якi здiйснюються клiєнтом на користь третiх осiб — оцiнщикiв, нотарiусiв тощо, адже це не тi витрати, якi саме банки змушують нести своїх клiєнтiв, — у багатьох випадках — це норма закону.

РЕКЛАМА

Президент АУБ також наголосив, що забезпечення рiвних умов конкуренцiї на ринку споживчого кредитування є дуже важливим. I коли один передовий регулятор (НБУ) запроваджує вимоги до банкiв, якi змушують їх показувати ефективну процентну ставку, а iншi регулятори небанкiвського фiнансового ринку не роблять цього, то банки опиняються в неконкурентнiй ситуацiї. Це також має бути виправлено, i щодо учасникiв небанкiвського фiнансового ринку так само мають дiяти такi ж вимоги, як i до банкiв.

В ходi зустрiчi Президента АУБ з Головою НБУ вiд Нацбанку дана принципова згода на обговорення Правил та їх доопрацювання з урахуванням пропозицiй АУБ i банкiв. Асоцiацiя направила банкам листа з проханням надати свої пропозицiї, а також звернулась до НБУ з проханням вiдстрочити термiни впровадження Правил надання споживачу iнформацiї про умови кредитування. Пiсля отримання зауважень вiд банкiв Асоцiацiєю буде пiдготовлено узагальненi пропозицiї для подальшого опрацювання документу з керiвництвом НБУ.

Джерело – http://www.uabanker.net

Редактор: