молодежное кредитованиеЯк сьогодні купити квартиру? Особливо складно придбати житло молодим, людям. Ключом до можливості отримати заповітну житлову площу для них мало стати молодіжне кредитування.


Державна програма молодіжного житлового будівництва передбачала виділення довгострокових пільгових кредитів для молодих і самотніх молодих громадян. Сьогодні ж на пільгове кредитування катастрофічно бракує грошей, а вартість житла продовжує зростати.

Проблема забезпечення житлом у молоді виникла дуже давно. Ще тоді, коли Країна Рад створила багатомільйонні черги на квартири, поставивши молодь в кінець. Для держави в цьому була і політична вигода. По-перше, простоявши у черзі близько 15 років, будь-яка радянська людина вже відпрацьовувала державі вартість «безкоштовної» квартири. По-друге, черга прив’язувала людей до одного місця проживання і роботи.

Минули роки, але проблема не зникла. В Україні сьогодні 90 тисяч молодих сімей стоять на квартирному обліку в надії отримати житло. Тільки на півострові майже 6 тисяч молодих кримчан не мають власного житла. Але навіть ця цифра не відображає реальну картину. Адже багато, знаючи про те, що чергу на квартиру може продовжуватися до безкінечності, воліють не ставати в неї. Часто через складну соціально-економічну ситуацію і подорожчання житла самостійно вирішити «квартирне» питання молодим людям не вдається. Тому держава, яка думає про власне майбутнє, просто зобов’язана допомогти вирішити цю складну ситуацію.

Завдяки Державній програму молодіжного житлового будівництва молоді родини одержали можливість купувати квартири, як у новому будинку, так і житло, що вже мало власника, із частковою компенсацією відсотків по кредитам. З самого початку більшою популярністю користувався другий варіант, оскільки квартири в новобудовах коштують незрівнянно дорожче за старі помешкання.

Головною дійовою особою в усьому, що стосується молодіжного кредитування, є Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву – бюджетна організація, що є посередником між Держбюджетом України та молодими людьми, бажають придбати житло. Цей Фонд має свої регіональні відділення в усіх областях України.

Загальний механізм роботи у сфері молодіжного кредитування з самого початку був нескладний: банк видавав молодій людині кредит під відсотки, після цього вже господар квартири мусив віддати банку сам кредит плюс відсотки за користування ним. Причому кредитні відсотки частково компенсував Фонд сприяння молодіжному житловому будівництву.

Підбором і оформленням купівлі квартири займалися агентства нерухомості, які підписували договір з відділенням Фонду у тому регіоні, в якому купували квартиру, і договір з банком, що надає потенційному новоселу молодіжний кредит.

Оскільки пересічному громадянинові без спеціальної підготовки складно розібратися в усіх банківських тонкощах, агентство допомагало вибрати і банк, який, видаючи кредит, вимагав стандартний список необхідних документів як то: паспорт громадянина України; довідка з психоневрологічного диспансеру; довідка про присвоєння єдиного коду платника податків; довідка з місця роботи із терміном роботи на підприємстві, займаної посади і середньомісячної суми доходу за останні шість місяців.

Після того, як укладався договір з агентством нерухомості, і банк давав «добро» на видачу кредиту, разом із агентством підшукувалась квартира, підписувався попередній договір з продавцем, банк перевіряв документи на квартиру, а агентство – всі обставини, пов’язані з нею, підписувався договір купівлі-продажу, кредитний договір і – ви власник власного житла.

Хто ж мав право на пільгове фінансування чи що це за «молодь», яка могла претендувати на кредитну допомогу?

Відповідно до Порядку часткової компенсації відсоткової ставки кредитів комерційних банків молодим сім’ям і самотнім молодим громадянам на будівництво і придбання житла «позичальником могла стати молода сім’я чи самотній молодий громадянин, які отримують в комерційному банку кредит на будівництво (реконструкцію) чи придбання житла». Із самого початку позичальниками могли бути не тільки подружжя, й неповна сім’я – мати/батько, які мають неповнолітню дитину чи кількох дітей, а так само самотні молоді громадяни. Обов’язкова умова для одержання молодіжного кредиту була одна – вік позичальника не повинен був перевищувати 35 років.

Такі вигідні умови привернули безліч бажаючих. До того ж, до Фонду сприяння молодіжному житловому будівництва було пред’явлене багато претензій, що кредити роздають лише «своїм», тому з 2006 року на отримання молодіжного кредиту запровадили відкрите рейтингування.

Вік кандидатів на державну допомогу скоротили до 30 років і додали кілька пільгових категорій громадян – першочергових, людей з критичним віком, молодих вчених, видатних молодих спортсменів і осіб, що дуже довго стоять на квартирному обліку.

Виходить, що якщо ви до 29 років не встигли народити мінімум трьох дітей, захистити дисертацію чи поставити світовий рекорд (багатодітні отримують за рейтингом максимальні 10 балів, вчені та спортсмени – по 8 тощо), то просто приналежність до групі «до 30 років» нічого не обіцяє. Тобто, першим отримує житло той, у кого вище бал. Якщо навіть ви якимось дивом набрали 10 балів і начебто прийшли до фінішу, поява в списках багатодітної сім’ї (за кожну дитини накидається по 1 балу) чи великого вченого відразу ж відкидує вас назад.

РЕКЛАМА

До речі, навіщо в цьому списку з’явилися дві останні категорії, незрозуміло. Видатні спортсмени сьогодні не мають проблем із фінансами, а на квартирному обліку довго стоять ті, хто перебував там з народження у складі сім’ї. Чим вони краще за інщих? До того ж за новими правилами кредит став недоступним для самотніх людей.

Збільшився і список документів, які необхідно надати кандидату на отримання молодіжного кредиту. Тепер він містить у собі:

1. Заяву на отримання кредиту.

2. Довідку перебування на квартирному обліку.

3. Довідку про склад сім’ї.

4. Копію посвідчення про шлюб.

5. Паспортні дані.

6. Копію посвідчення про народження дитини чи дітей.

7. Довідку про доходи з місця роботи чи договір поручництва.

8. Копію довідки про присвоєння індивідуального ідентифікаційного номеру.

9. Кандидат, який здійснює будівництво чи реконструкцію житла надає будівельний паспорт, затверджений органом архітектури й проектно – кошторисну документацію.

А найбільш прикрим сюрпризом, який відбив бажання у молодих людей претендувати на молодіжний кредит, стали нововведення при часткової компенсації банківських відсотків. Спочатку за цією програмою обов’язковим умовою стало перебування на квартобліку. Через це ті сім’ї, які справді потребували житло, але не стояли на обліку через відсутність прописки, втратили право претендувати на часткову компенсацію. Але цього здалося мало, і чиновники вирішили обмежити термін погашення позики, який раніше становив 20-30 років, п’ятьма роками. А з грудня 2005 року часткову компенсацію банківських відсотків взагалі призупинили.

Ситуація, що виникла, має всі шанси перерости в гучний скандал. Адже саме завдяки частковій компенсації кількість договорів на отримання молодіжного кредиту збільшилося з тисячі в 2004 році до 15800 тисяч в 2005–м. Але вже в середині минулого року почала накопичуватися заборгованість держави перед кредиторами. І, тим не менше, Фонд продовжував давати довідки і підписувати договори. Але на той момент, коли Правління Фонду припинило приймати документи для складання договорів, значна кількість громадян, які отримали довідки, не встигли купити житло. У листі державного органу банкам зазначалося, що з такими позичальниками договори про компенсації будуть укладатися в 2006 року. Рік вже наближається до кінця, але цього так і не сталося, оскільки досі діє мораторій на часткову компенсацію банківських відсотків.

Донедавна певні надії покладалися на держбюджет 2007 року. Але в законопроекті на ці цілі передбачено всього 100 із малим мільйонів гривень, за допомогою яких Фонд ніяк не зможе розрахуватися з вже діючими договорами, не кажучи вже про складання нових. А тисячі молодих сімей, які розраховували на підтримку держави, змушені виплачувати кредит в повному обсязі без обіцяної компенсації.

До того ж невідомо як обов’язкова умова перебувати на квартобліку позначиться на людях, які вже отримали довідки, придбали житло, виплачують за нього чималі відсотки і чекають складання договору про часткову компенсацію, але на цьому самому обліку не стояли. Не виявляться чи вони знову у розбитого корита?

Автор – Аліса Рубльова
Источник – http://www.mpravda.com